Građani Kutine protiv spalionice otpada

07.05.2023.

07:00

Autor: Igor Ahmetović/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Održan prosvjed protiv spalionice otpada u Kutini

Održan prosvjed protiv spalionice otpada u Kutini

Foto: Nikola Cutuk / Pixsell

U Kutini je održan prosvjed građana protiv izgradnje spalionice otpada u gradu. Iako se o projektu govori godinama, kap koja je prelila čašu bila je kada je u ožujku tvrtka "Eko reci park" dobila lokacijsku dozvolu za reciklažu plastike te izgradnju sortirnice i kogeneracijskog postrojenja, odnosno spalionice, radi energetske upotrebe otpada. 

Oko 300 Kutinjana prosvjedom je poslalo jasnu poruku - što misle o mogućoj izgradnji spalionice otpada u gradu.

- Nećemo, nećemo, nećemo, vikali su složno.

- Kutina nije Beč. Beč je milijun i 800 tisuća stanovnika a Kutina 20 tisuća. Beč spaljuje svoj otpad, a mi ćemo spaljivati otpad iz Hrvatske i iz okolice, rekao je jedan od građana. 

- Htjeli bi ovdje živjeti da nam djeca čim manje odlaze u inozemstvo, dodala je njegov sugrađanin. 

- Ja sam čak izradila anketu gdje su se svi iz moje ulice izjasnili protiv izgradnje spalionice, kazala je jedna od okupljenih. 

Prosvjed je organizirala skupina građana iz inicijative "Ne spalionici otpada u Kutini". Kažu, to je samo prvi u nizu koraka koje će poduzeti kako bi spriječili izgradnju spalionice. 

- Želimo da se i nas pita. Gradska vlast ne može u naše ime donositi o ovakvim projektima odluku, kazala je Tatjana Rogar iz građanske inicijative "Ne spalionici otpada u Kutini". 

- 300 metara od prvih kuća?! To je zaista nedopustivo. Mi imamo toliko prazne zemlje. Ne razumijem zašto baš tako blizu naseljenog mjesta, rekao je Damir Markuš iz građanske inicijative "Ne spalionici otpada u Kutini". 

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić danas nije bio dostupan za izjavu. Iz njegova ureda uputili su nas na priopćenje objavljeno na njegovoj službenoj stranici na Facebooku u kojem, među ostalim, stoji da zemljište investitoru još nije prodano niti će biti sve dok se detaljno ne upoznaju s projektom te da Grad Kutina ništa neće poduzimati bez suglasnosti šire javnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!