Poreč otpad odvaja već nekoliko godina - evo kako to funkcionira

02.10.2022.

07:00

Autor: Senka Mošnja/Dnevnik/HRT

U gradskoj jezgri 50-ak je spremnika

U gradskoj jezgri 50-ak je spremnika

Foto: Dnevnik / HRT

Uz Zagreb, odvajanje otpada čeka još neke veće gradove, dok se u drugima to već počelo raditi. U Poreču se, primjerice, otpad odvaja već nekoliko godina. Danas su svi stanovnici grada i sedam okolnih općina uključeni u novi sustav. Svako kućanstvo ima svoje kante ili pak karticu za odlaganje u podzemne spremnike. Cijena usluge nije se povećala.

U Poreču danas nema zajedničkih kanti više kućanstava, nema ni takozvanih otoka. U gradskoj jezgri 50-ak je spremnika s četiri frakcije. Plastika, papir i staklo ne naplaćuju se, a komunalni otpad plaća se razmjerno upotrebi kartice.


- Cijena je ostala ista, a neki mjesec bude čak i manje. Nama u centru grada je ovo idealno rješenje, vidite da je uredno, čak i cijele sezone je bilo u redu, kaže Tihana Mikulčić.


Mnogo je lakše i komunalcima.


- Većinom je sve na istom mjestu tako da ne moramo stajati od kontejnera do kontejnera, kaže Predrag Glavić, zaposlenik Usluge Poreč.


Za našega posjeta praznio se spremnik sa staklom. Ali u njemu nije bilo isključivo staklo, pa će ga morati odvojiti radnici na pretovaru.


No, veći dio mještana ima kante koje komunalci neće uzeti ako otpad nije razvrstan.


- Tu imamo za komunalni otpad, ovo je za papir, plastiku i staklo. Tako da odvajamo, gosti su se naučili i to je sve super, kaže Anđela Simić.


Komunalni otpad odvozi se jedanput na tjedan, plastika i papir svaka dva tjedna, a staklo jedanput mjesečno.


- Funkcionira tako da su sve naše kante i podzemni spremnici čipirani tako da u svakom trenutku znamo s kojeg je područja, općine, odnosno kućanstva to točno došlo, kaže Luka Maleš, direktor Usluge Poreč.


Mnogo im je veći izazov rješavanje otpada u sezoni jer na Poreštini se ostvaruje desetina turističkog prometa cijele zemlje. S 800 tona otpada, ljeti dođu na 3000 tona.


- Rješavamo to tako da doslovce pružamo našu uslugu velikim turističkim tvrtkama svaki dan, imamo kampove koji imaju enormno velike kapacitete, tamo doslovno vršimo pražnjenje dva puta dnevno, kaže Maleš.


Sav se otpad skladišti na obližnjoj pretovarnoj stanici Košambriji. Ovlaštene tvrtke preuzimaju papir, staklo i plastiku, a komunalni otpad odvozi se u županijsko odlagalište Kaštjun.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!