19:09 / 26.04.2022.

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/HRT/IMS/D.S.

Postignut dogovor Vlade i sindikata - osnovica plaće raste 4 posto

Pregovori Vlade i sindikata

Pregovori Vlade i sindikata

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Nakon 13 neuspjelih krugova pregovora, Vlada i predstavnici sindikata javnih i državnih službi postigli su dogovor. Osnovica plaća porast će od 1. svibnja za četiri posto, a novi pregovori o daljnjem povećanju osnovice održat će se početkom jeseni.


Hoće li se postići dogovor ili će javne i državne službe krenuti u pripreme za štrajk nije se znalo do samoga kraja današnjeg sastanka. Najveća prepreka koju je trebalo riješiti u pregovorima bio je rast osnovice plaće.

- Kompromis je postignut da s 1. svibnjem dižemo osnovicu za 4 posto. Dakle, to će doći s plaćom za svibanj, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

- I današnji sastanak je započeo s neprihvatljivom ponudom Vlade RH. Ponuda je bila dva plus dva tako da nismo mogli biti zadovoljni niti današnjim sastankom. Evo premijer voli poziciju win-win pa je nakon razgovora, a nakon sve naše argumentacije, ekonomskih pokazatelja i razgovora, došlo do tog pomaka, rekla je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

Do pomaka je došlo i kod iznosa za sistematske preglede koji su povećani s 500 na 1200 kuna. Postignut je i dogovor o povećanju troška prijevoza.

- Do sada je taj trošak bio jednu kunu, danas smo postigli dogovor da on ide na 1,35 kuna plus korektivni mehanizam od 10 posto u varijanti da se poveća cijena goriva, može se naravno i smanjiti, rekao je Plenković.

Nakon četiri i pol mjeseca pregovora sindikati državnih službi kažu nije se moglo postići više.

- Mislim da smo u danom trenutku izvukli ono što je maksimum. Osjetili smo da Vlada ne može preko ove linije do koje je došla i jedino pragmatično rješenje je bilo da prihvatimo takvu ponudu, rekao je Zdravko Lončar, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a RH.

- Naravno da će biti uvijek nezadovoljnih članova što je logična stvar, ali kao što sam rekao na početku, ja bih volio da smo više postigli i uspjeli no međutim tu se radi o globalnoj politici, o ekonomskoj situaciji unutar RH, rekao je Dubravko Jagić, Sindikat policije Hrvatske.

Postignuti kompromis o temeljnom kolektivnom ugovoru za 230 tisuća zaposlenika za Vladu će biti dodatni trošak u proračunu od milijardu i 125 milijuna kuna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!