21:15 / 13.02.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Kreće bitka za Zagreb

Kreće bitka za Zagreb

Kreće bitka za Zagreb

Foto: HTV / HRT

Tri mjeseca uoči lokalnih izbora zahuktava se neslužbena kampanja. Posebno će biti zanimljiva bitka za velike gradove, a među njima ona za Zagreb uvijek je pod posebnim povećalom.


Izbori u Zagrebu

Izbori u Zagrebu

Foto: Šime Vičević / Dnevnik/IMS/HRT

Glavni grad Hrvatske, više od 800 tisuća stanovnika i samo jedno gradonačelničko mjesto, za koje je politički meč - već počeo.

Milan Bandić u igri je za svoj sedmi mandat. Detalje kampanje i borbe za glasove ne otkriva te ističe da on - samo radi.

- Ja nikoga ne snubim i aduti su moj rad, solidarnost, zajedništvo, kontinuitet i sigurnost, rekao je Milan Bandić, Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti (11. veljače 2021.)

U predizbornoj utrci za čelnog čovjeka Zagreba HDZ-ov adut je Davor Filipović, sveučilišni profesor, ekonomist i zastupnik u Gradskoj skupštini.

Kritike da je javnosti manje poznat - naziva promašenima, a kao svoju glavnu prednost navodi političko i akademsko iskustvo. Naglašava i svoje prioritete.

- Naime, poznato je da se gradskim financijama već duže vremena, kao i gradskom imovinom, ne upravlja dobro, a morate imati dovoljno novca u proračunu da biste mogli obnavljati grad, naglasio je Damir Filipović iz HDZ-a.

Da ima ambiciju postati gradonačelnik, ne skriva ni SDP-ov Joško Klisović, koji računa na zvučna imena u svojem timu. SDP još nije donio službenu odluku o njegovoj kandidaturi, no Klisović, ako pobijedi, najavljuje zaokret u vođenju Zagreba.

- Ono što ja nudim je partnerstvo gradonačelnika s građanima u vođenju grada, savez s građanima, gradonačelnik ne može sam. On treba građane. Da bi ih dobio, mora ih uvjeriti. Uvjerit ćemo ih svojim rezultatima, predanim radom i raskrstit ćemo s klijentelizmom, istaknuo je Joško Klisović, SDP (10. veljače 2021.).

Konkurenciju na lijevom političkom spektru predstavlja Tomislav Tomašević. Nakon što je osvojio mandat u Hrvatskom saboru u borbi je sada i za onaj prvog čovjeka glavnoga grada. Kao jedan od glavnih aduta ističe to što njegova opcija nije nikada surađivala s Milanom Bandićem.

- 100 ljudi nam, stručnjaka, završava program koji ćemo uskoro predstaviti, tako da imamo jednu širinu ideja i vizije kako da Zagreb pretvorimo u zelen, pravedniji, dinamičniji, otvoreniji, moderniji grad, kakav bi zaslužio da bude u 21. stoljeću, naglašava Tomislav Tomašević, "Možemo".

Pobjedu priželjkuje i Domovinski pokret. Nagađa se da bi kandidati mogli biti Miroslav Škoro ili Zlatko Hasanbegović, no svojeg pretendenta za mjesto gradonačelnika službeno još nisu istaknuli. Ali zato jest Most, čiji je Zvonimir Troskot posljednjih tjedana aktivniji u Saboru.

U utrci za gradonačelničko mjesto u fokusu su mu, tvrdi, financiranje socijalnih politika, razvoj poduzetništva te, ponajprije, uštede.

U utrku za gradonačelnika Zagreba ulazi i Mirando Mrsić, liječnik i bivši ministar rada i mirovinskog sustava, danas čelnik stranke Demokrati. Ključna riječ njegova programa je - obnova.

Volju za preuzimanje Zagreba ima i Vesna Škare-Ožbolt, koja kampanju uvelike vodi na društvenim mrežama. U utrku je dosad ušao i saborski zastupnik i predsjednik stranke Fokus Davor Nađi. Kandidaturu je objavila i Marina Pavković iz inicijative Obnovimo Zagreb. A u lovu na glasove je i nezavisni vijećnik u Gradskoj skupštini Renato Petek. Konačnu odluku donijet će građani - na izborima za tri mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!