Dobiti mjesto u vrtiću - nemoguća misija

16:47 / 01.07.2021.

Autor: Željko Valčić/Dominique Bratović Vela/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

Mnogo djece ostalo je neupisano u vrtić. Problem je to koji se u Zagrebu pojavljuje godinama, sve je izraženiji i u drugim dijelovima Hrvatske. Vrtići su preopterećeni. U skupinama je i do 25 djece na jednog odgojitelja. Struka upozorava na kršenje pedagoških standarda, a udruga Sidro od mjerodavnih traži jednako dostupan i jednako kvalitetan vrtić za svako dijete.

Dobiti mjesto u vrtiću za sve više obitelji - iz godine u godinu - postaje nemoguća misija.I to ne samo u velikim gradovima. "Koliko znam da je 250 zamolbi predano, a da će oko 155 djece biti primljeno. Znači, oko 100 djece će ostati bez mjesta", kaže Jasna Puljić, odgojiteljica u vrtiću u Ivankovu.

A samo ove pedagoške godine u Hrvatskoj su otvorena 54 nova vrtića - po svemu sudeći, kap u moru stvarnih potreba. Posebno za jasličku dob. Nema više baka servisa, kapaciteti se moraju širiti kao i suradnja s privatnim vrtićima, najavljuje Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita.

Puno djece u skupinama, manjak odgojitelja

I odgojitelja nedostaje pa je poštovanje pedagoškog standarda koji propisuje od 8 do 12 djece u jasličkoj skupini često nemoguće, grupe dosežu preko 20 djece. Zato Udruga odgojitelja Sidro peticijom traži jednako dostupan, siguran i kvalitetan vrtić za svako dijete u Hrvatskoj.

- Moje dijete ima pet godina, tek je sad upala u skupinu za djecu s teškoćama. Kronološki, on je trebao biti prije, pa se tek sad upisati u redovan vrtić i integrirati s djecom urednog razvoja, kaže Kristina Blažević, majka predškolca s teškoćama.

- Mi se sada u ovom trenutku imamo zaposlene frizere, kozmetičare, ekonomiste, informatičare, hoteljerske tehničare, koji rade posao odgojitelja i to znamo da postoji, upozorava predsjednica Udruge SIDRO Katarina Turković Gulin. Dodaje kako su tražili veću sigurnost pri zapošljavanju, "da se ljude više ne razvlači po zamjenama".

Novi zakon uskoro u proceduri

Znamo za te probleme, priznaju i osnivači vrtića i mjerodavni u Ministarstvu obrazovanja. Rješenja nisu ni brza ni jeftina - od novih zakona do korištenja europskih fondova.

- Pitanja vezanih uz stručne kadrove, vezano uz broj, uz mrežu dječijih vrtića. Ona se sada nalaze u nacrtu prjedloga zakona koji uskoro ide u proceduru, najavljuje Vesna Šerepac iz Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kratkoročno, do jeseni - za predškolace će se i dalje pokušavati pronaći mjesto više u sadašnjim vrtićima i uz dostupne odgojitelje.


U Splitu je završen prvi krug upisa u gradske dječje vrtiće. Zaprimljeno je 1585 zahtjeva, 130 više nego lani. Kapaciteti su ograničeni, pa će dio mališana ostati neupisan. Nova gradska vlast najavljuje gradnju novih objekata.

Puljak garantira izgradnju najmanje tri vrtića u Splitu

Kroničan nedostatak mjesta u dječjim vrtićima gradskoj administraciji godinama izaziva glavobolju jer svake godine raste broj prijava, uključujući i one za jaslički program. U prvom ovogodišnjem krugu upisano je 764-ero mališana, a odbijeno njih 265 zbog neispunjavanja uvjeta. Ostalo je još 137 slobodnih mjesta, no to ni izdaleka nije dovoljno. Dio potreba pokrit će privatni vrtići a cijena za gradske i privatne vrtiće izjednačena je, što će povećati broj upisa, tvdi gradonačelnik Ivica Puljak.

Rok za žalbe je 15 dana

- Nakon žalbenog roka do 31. srpnja imat ćemo točan broj djece koji je ostao neupisan , odnosno koliko ih je upisano po programima i projektima, kaže Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita. Broj neupisane djece i rast broja prijava glavni su pokazatelji gradskoj upravi da se ozbiljno pozabavi gradnjom novih kapaciteta, o čemu prijašnje, tvrdi gradonačelnik, nisu vodile računa. Gradonačelnik garantira da će do kraja njegovog mandata biti izgrađena najmanje tri nova vrtića - na Pujankama, Žnjanu, Sirobuji, a možda i Stobreču te da će biti upisano svako dijete koje se prijavi.

Prvi od najavljenih vrtića gradit će se na Pujankama uz osnovnu školu, i to najvjerojatnije početkom iduće godine. Ako se gradnja ne bude financirala iz EU fondova, gradit će vlastitim sredstvima, najavljuje gradonačelnik. Ambiciozna najava mogla bi imati i podlogu u informaciji da su se većinske političke opcije uspjele dogovoriti o formiranju gradskog vijeća. Bez toga, podsjetimo, odluke o ovakvim projektima i ne bi bile moguće.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!