Još stotinjak metara do spajanja Pelješkog mosta

08.07.2021.

23:30

Autor: Pero Štrbe/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Pelješki most

Pelješki most

Foto: Dnevnik / HRT

Radovi na postavljanju rasponske konstrukcije Pelješkog mosta bliže se kraju. Od 2400 metara preostalo je još u nekoliko segmenta postaviti još svega 110 metara konstrukcije. Gradilište su posjetili i studenti zagrebačkog Građevinskog fakulteta.


Noćas postavljeni spojni segment konstrukcije mosta između stupova šest i sedam zavaruje se sa svih strana - kako izvana tako i iznutra. Pješice smo od strane Komarne došli do polovice mosta. Nije bilo lako hodati po vrelom željezu točno tisuću i 200 metara.

No kineski radnici ne posustaju, naizgled istim tempom rade i po dnevnom čelopeku i po malo ugodnijoj noći.

- Od radova na montaži i podizanju čelične rasponske konstrukcije preostalo je još za ugraditi svega šest segmenata. Od toga su dva posljednja za ugradnju pod kosim zategama i četiri zatvarajuća segmenta jedan veći od 30 metara, kazaoa je Davor Perić, inženjer Hrvatskih cesta na gradilištu Pelješkog mosta.

Na jednom dijelu mosta postavljena su i dva probna sloja hidroizolacije. Premazivanje kolničke podloge počet će kad se postavi cijela konstrukcija mosta i dovrši pjeskarenje.

- Na hidroizolaciju nastavljaju se još dva sloja asfalta, četiri centimetra lijevanog asfalta i četri centimetra završnog habajućeg sloja, kazao je Perić.

Možda ne najveće, ali svakako najvažnije gradilište u Hrvatskoj posjetili su studenti Građevinskog fakulteta iz Zagreba.

- Most fenonomenalno izgleda i svidjela mi se i ova uvodna prezentacija što smo imali, kazao je Marko Blažević, student Građevnskog fakulteta u Zagrebu.

- Nažalost, taj je projekt pred završetkom, ali svakako još imaju priliku vidjeti ono što mi na fakultetu njima pokazujemo kroz teoriju, kroz zadatke ovdje mogu vidjeti u praksi, rekao je dr.sc. Anđelko Vlašić, profesor na Građevinskom fakultetu u Zagrebu.

Pred završetkom je i kilometar pristupne ceste od mosta do budućeg čvora Duboka. Njome će potkraj mjeseca doći uzvanici koji će prisustvovati fizičkom spajanju dviju hrvatskih obala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!