U Hrvatskoj se na godinu baci 71 kilogram hrane po stanovniku

28.07.2022.

07:00

Autor: Marina Gantar/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Bacanje hrane

Bacanje hrane

Foto: HTV / HRT

Prema procjenama, u zemljama EU-a svake se godine baci oko 88 milijuna tona hrane, što stvara trošak od 143 milijarde eura. A u Hrvatskoj se na godinu baci 71 kilogram hrane po stanovniku. Cilj nam je - znatno smanjiti tu količinu do 2030.  

Zbog visokih temperatura hrana se brzo kvari, što mnoge potiče na razmišljanje. Jer treba doskočiti problemu koji u konačnici utječe na kućni proračun. Cilj je što kvalitetnije iskoristiti kupljenu hranu i ne bacati je.

Edukacijom i promjenama prehrambenih navika može se smanjiti količina bačene hrane. Stručnjaci ističu kako su istraživanja pokazala da čak 76% otpada u Hrvatskoj potječe iz kućanstava. U Europskoj uniji prosjek je niži - 53 posto.

- Centar za prevenciju otpada od hrane pokrenuo je projekt izgradnja kapaciteta za zeleni europski plan po mjeri lokalne zajednice gdje ćemo izraditi vodiče za smanjenje bacanja hrane, tj. za pravilno doniranje hrane u kriznim situacijama, rekla je dr.sc. Branka Ilakovac, predsjednica Centra za prevenciju otpada od hrane, CEPOH.

Edukacijom građana postiže se dvostruki učinak - bacat će se manje hrane te smanjiti otpad iz kućanstava koji proizvodi stakleničke plinove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!