Zaključci o dodjeli gradskih stanova mladim obiteljima

09.06.2023.

14:47

Autor: Blanka Kukec/Vijesti/HRT/IMS/B.B.B.

Ilustracija, ključevi gradskih stanova

Ilustracija, ključevi gradskih stanova

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Gradonačelnici četiriju najvećih hrvatskih gradova nemaju jednako stajalište o najavljenoj poreznoj reformi koja se odnosi na ukidanje prireza, no dijele mišljenje o dodjeli gradskih stanova u dugoročni najam mladim obiteljima. Budući da je u tijeku javno savjetovanje o Zakonu o priuštivom stanovanju, o tome su u Rijeci donijeli zaključke.


Gradonačelnik Splita, Ivica Puljak istaknuo je problem rješavanja stambenog pitanja mladih.

- Dakle priuštivo stanovanje je problem u svim našim gradovima, on je najveći možda kod toga da mlade obitelji i mladi ljudi se teško mogu osamostaliti i zasnovati obitelj u našim gradovima zbog cijena nekretnina i zbog činjenice da praktički ne postoji tržište stanova za dugoročni najam, rekao je.

Njegov kolega, Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke, nabrojao je s koliko stanova raspolažu veliki gradovi u Hrvatskoj.

- Ova četiri grada raspolažu s ovim brojem stanova: Rijeka sa 1600 stanova u gradskom vlasništvu, Osijek sa 700 i nešto više, Zagreb sa preko 6000 stanova i Split negdje sa 500 stanova, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!