Mjenjačnice odlaze u povijest

31.12.2022.

07:00

Autor: Blanka Kukec/Regionalni dnevnik/HRT/I.B

Mjenjačnica, arhiva

Mjenjačnica, arhiva

Foto: HRT / HTV

Još 2 dana ostala su do promjene valute i odlaska kune u povijest. Promjenom valute za neke se osim sredstva plaćanja mijenja i karijera - u povijest tako odlaze i mjenjačnice. U Rijeci, gdje ih je 20-tak, neke će sljedeće godine raditi uz veliku neizvjesnost, a neke će zauvijek zatvoriti svoja vrata.

Za prostor treba platiti najam, a poslovanje će iduće godine drastično pasti. Gospodin Dragičević odlazi u mirovinu, a svoju mjenjačnicu zatvara zauvijek.

- Mi smo u ovom prostoru od 2005. godine i nažalost 31.12. zatvaramo iz razloga što ulazimo u eurozonu, naš posao je baziran na euru 80 posto, 20 posto na drugoj valuti tako da nažalost moramo zatvoriti, kaže vlasnik mjenjačnice u Rijeci Zdenko Dragičević.

Ne brine se on za sebe, nego za svoje tri djelatnice koje ostaju bez posla.

- Pa bi ih preporučio mojim kolegama koji rade, koji će raditi dalje, ne ovaj posao, nego neki sličan posao, da su to jako vrijedne djelatnice. Da ja nastavim, sigurno bih ih uzeo, kaže.

Katarina se nada da će novi posao pronaći uskoro, ali žali što više neće raditi ovdje.

- Tu sam u ovoj mjenjačnici 9 mjeseci, ali mi je tako lijepo da se osjećam kao da sam bila više od toga. Ugodne kolegice, divan šef. Ne znam, baš mi je krivo da zatvaramo, ali eto tako je, nažalost, rekla je Katarina Karabaić.

Građani smatraju da će se i dalje moći koristiti uslugama mjenjačnice za zamjenu drugih valuta.

Gospodin Briški pokušat će i dalje raditi.

- Pošto je prostor u privatnom vlasništvu moj i sveo sam dosta troškova na minimum, nadam se da će biti nešto. Doduše bit će sigurno 70,80 posto manje posla, ali na riječkom području ima dosta pomoraca koji dobivaju plaće u dolarima pa možda nešto od toga bude, i nadam se da ćemo moći izdržati, ali to će pokazati vrijeme, kaže Robert Briški, vlasnik mjenjačnice u Rijeci.

Zamjena kuna eurima u mjenjačnicama prestaje s prvim danom nove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!