20:24 / 15.03.2022.

Autor: Andrej Rašljanin/Dnevnik/HRT

Rijetki Zagrepčani znaju gdje se nalaze skloništa

Rijetki Zagrepčani znaju gdje se nalaze skloništa

Rijetki Zagrepčani znaju gdje se nalaze skloništa

Foto: HRT / HRT

S obzirom na to da rat u Ukrajini ne zaobilazi ni nuklearne elektrane, među njima i onu u Černobilu, ne začuđuje povećani interes Zagrepčana za skloništa. Grad je zato od upravitelja zgrada zatražio da provjere njihovo stanje.

U Zagrebu je ukupno 1060 skloništa.

- Tu definitivno ne možemo biti zadovoljni niti s brojem, niti sa stanjem iako ako gledamo neke europske zemlje, još smo i dobri. Ne možemo se mjeriti sa Švicarskom, ali s nekim zemljama možemo. Ali nažalost briga za njih zadnjih 20 godina nije bila adekvatna – poručio je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Javnih skloništa je deset. Četiri u Utrinama, tri na Trešnjevci i po jedno u tunelu Grič, u četvrti Podsused - Vrapče i Stenjevcu. Neki ih znaju nabrojiti većinu, a neki priznaju da za skloništa ne znaju iako prolaze pokraj njih svaki dan.

Skloništa u stambenim zgradama trebali bi urediti stanari. Međutim, ni oni nisu najbolje informirani. Zato bi Grad trebao, smatra predsjednik Udruge predstavnika suvlasnika, imenovati povjerenike Civilne zaštite iz redova suvlasnika.

- Stanari moraju shvatiti da ovo nije nečije imaginarno, da je ovo njihovo vlasništvo, da je ovdje njihova sigurnost, da se moraju brinuti i mi predstavnici suvlasnika vodimo računa i već smo započeli procesne radnje – izjavio je Zdravko Vladanović, predsjednik Udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada".

Atomsko sklonište u zagrebačkom Središću građevinski je u dobrom stanju i uređaji rade, međutim ima problema, nije stanje optimalno. Nedostaje vode u spremniku, dobro bi došli madraci i deke, a nismo pronašli niti kutiju s prvom pomoći.

I dok su neki predstavnici sa stanarima počeli raditi na uređenju, drugi do svojih predstavnika ne mogu doći. U svakom slučaju, skloništa bi trebalo pregledati i urediti bez obzira na to što su svi uvjereni da će služiti, kao i dosad, samo za rekreaciju, a ne za bijeg od opasnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!