Rok za izgradnju sustava obrane od poplava pomaknut za 2 godine

20.10.2022.

17:17

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/HRT

Rok za izgradnju sustava obrane od poplava pomaknut za 2 godine

Rok za izgradnju sustava obrane od poplava pomaknut za 2 godine

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Izgradnja sustava obrane od poplava za grad Karlovac bila je jedina tema izvanredne sjednice gradskog vijeća. U tri sata bilo je političkih prepucavanja, a oporba je čak napustila sjednicu. Gotovo ispod radara prošla je vijest da izgradnja nasipa uz lijevu obalu Kupe izrazito kasni te da je rok za kompletnu izgradnju sustava produljen za 2 godine, dakle do 2029.

Poravnava se teren uz novi zid u Donjem Mekušju. Etapa 2 s domaćim izvođačem napreduje dobro. Nadi Skolan nakon desetljeća straha od poplava zid ispred kuće - ne smeta.

- Još uvijek ćemo vidjeti preko obalu. Ali ako budem željna gledati u Kupu, popeti ću se na zid, sjesti ću gore i dobro. Ali bit će barem uredno, ako ništa drugo i nećemo se bojati poplave, rekla je Nada Skolan iz Donjeg Mekušja.

Rok za završetak ove dionice je sredina 2024-te. No u naseljima ispred i iza - radovi kasne. I to jako. Nije ostvareno ni 10 posto planiranih radova. Krivac je naravno, rat u Ukrajini, nedostatak materijala na svjetskom tržištu.

- Imamo informaciju da su katalpe uspjele se nabaviti, da se dopremaju u Karlovac, te očekujemo da će se radovi intenzivirati, rekao je Goran Milanković iz Hrvatskih voda.

Nadaju se tomu i mještani nizvodno od Karlovca, koji su od visokih vodostaja i dalje - potpuno nezaštićeni. Jesu li se ljudi od poplava mogli spasiti i prije, pitali su oporbenjaci.

- Svake godine nova četvrt nastrada od poplava. Sada su to bili Brodarci. Smatram da je prvo trebalo riješiti mjeru 8, rekla je Dragica Malović, gradska vijećnica (SDP).

- Produbite kanal Kupa - Kupa, pročistite ga, stavite ustavu gore i riješit ćete puno stvari, smatra Predrag Pavlačić, gradski vijećnik (HSS).

Mjera 8 je izgradnja čvora Brodarci, odnosno pregrade koja bi višak vode iz Kupe usmjeravala u kanal.

- Mi smo kao stručnjaci svjesni da ona ima najveći utjecaj na smanjenje rizika od poplava za karlovačko područje, rekao je Zoran Marković iz Hrvatskih voda.

No, gradit će se zadnja, radovi bi trebali biti gotovi tek 2029. Dvije godine izgubljene su na javnoj nabavi, lokacijska se dozvola čekala 3 godine i prvi se put takvo što uopće gradi kod nas.

- Skratili smo projektantima vrijeme izrade projekta na 10 mjeseci, inače se takvi projekti projektiraju godinu i pol do dvije, dodao je Marković.

Ipak svi na vijeću čuli su dobro podatak - rok za završetak je 2029.

- Ja ostajem kod toga da 2027. moramo završiti sustav obrane od poplava grada Karlovca, poručio je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Koliko je to složen posao, dovoljno govori podatak da mještani Brodaraca, koji su ostali bez nasipa jer u projektu nisu željeli proširenje ceste, sada ne žele zid uz Kupu. Žele ipak da cesta riješi problem, ali ne da se proširi nego - povisi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!