Lakše putovanje trajektima za osobe s invaliditetom

02.07.2021.

20:03

Autor: Anita Markovina Radnić/Dnevnik/HRT

Iskaznica za osobe s invaliditetom

Iskaznica za osobe s invaliditetom

Foto: HRT / HTV

Osobama s invaliditetom olakšava se putovanje trajektima. Kategorija putnika koja je i dosad imala besplatan prijevoz, s pratnjom ili bez nje ili automobila, dobit će, među prvima u Europskoj uniji, posebne iskaznice s kojima će moći brže i lakše do karata. Interes je velik, dosad je stiglo više od 700 zahtjeva.

Kad Senka Mrkonjić putuje na Brač, pomažu joj dečki iz Jadrolinije - preko čvrste stepenice, do pokretnih. Ne zna, kaže, što joj je gore - penjati se do salona ili sići s trajekta. Od 35 trajekata iz Jadrolinijine flote samo 2 imaju dizalo.

Žele li osobe s invaliditetom na otok - karte moraju rezervirati danima unaprijed. Provjera traje. Bilo je, kaže voditeljica agencije Jadrolinije u Splitu Jelena Ivulić, malo više papirologije, morala se dokumentacija elektroničkom poštom kao i zahtjev kada se putuje.

Uz iskaznicu, naglašava ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski prijevoz Paula Vidović - sve će ići brže: "Bez podnošenja zahtjeva brodaru i direktno preuzimanje svojih karata kod brodara".

Zahtjev za izradu iskaznice šalje se u Zagreb, u poštanski pretinac Agencije, uskoro i preko platforme e-građani. Važno je da osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju, odnosno njihovi zastupnici - reguliraju svoj status u Registru osoba s invaliditetom.

Iskaznica na kućnu adresu stiže za mjesec dana. A svima kojima to treba pomoći će Udruga osoba s invaliditetom Split. Od 1. listopada - osobe s invaliditetom moći će ploviti isključivo uz iskaznicu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!