Staničić: U Hrvatskoj se trenutačno odmaraju 23.000 turista

28.03.2021.

19:46

Autor: Zrinka Grancarić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Staničić o predviđanjima za ovu turističku sezonu

Staničić o predviđanjima za ovu turističku sezonu

Foto: Dnevnik / HRT

"Nije realno očekivati značajniji turistički promet za ove uskršnje blagdane, s obzirom na stanje pandemije u Hrvatskoj, ali i na našim glavnim emitivnim tržištima, rekao je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice i za Dnevnik HTV pričao o predviđanjima za ovu turističku sezonu.

- Vjerujem da kroz pridržavanje određenih mjera koje propisuje naš Stožer možemo svi skupa utjecati da se stanje ipak normalizira i da u glavni dio turističke sezone, ljetne mjesece, krenemo s boljim brojkama, dodao je Staničić.

Kaže da se trenutno u Hrvatskoj odmara 23 tisuće turista, većinom domaćih, ali ima nešto i stranih gostiju iz Njemačke i Austrije.

Što se tiče smještajnih kapaciteta, otvoreno je 300-tinjak hotela i 40-ak kampova, međutim to je daleko od onih brojki na koje smo navikli. U ovo uskršnje vrijeme je u normalnim okolnostima započinjala turistička sezona, pojašnjava Kristjan Staničić.

Mogu li Nijemci spasiti predsezonu?

- Istra je jedna od dviju regija koja je u Njemačkoj tretirana kao "zelena regija" gdje se može putovati bez problema, međutim nije za očekivati za ove uskršnje blagdane da ćemo imati značajan priljev gostiju iz Njemačke, kaže Staničić.

- Zato je važno da pripremimo sve one aktivnosti koje su važne da bismo ušli što spremniji u glavnu turističku sezonu, dodaje.

Staničić je dodao kako je ovaj tjedan razgovarao s nizom njemačkih kooperatora, s gotovo svim hrvatskim predstavnicima vani, i da interes na tržištu postoji, ali da se čeka da se relaksiraju mjere, da se pandemija svede pod kontrolu, brojke smanje i da će onda početi putovanja.

Čeka li nas bolja sezona?

- Teško je reći je li situacija u odnosu na prošlu godinu teža ili lakša. Nitko ne može predvidjeti kakva će sezona zapravo biti, kaže direktor Hrvatske turističke zajednice.

- Treba ići korak po korak, treba pripremiti određene aktivnosti u smislu povećanje punktova za cijepljenje i definiranje određenih kriterija na temelju kojih će se moći prelaziti granica. Treba voditi računa o tome da moramo sve učiniti da se brojke smanje, i spremno dočekati glavnu turističku sezonu, dodaje.

Kaže kako je prošle godine Vlada mjerama za očuvanje radnih mjesta doprinijela tome da su se radna mjesta u turizmu velikom većinom i očuvala, što se nastavilo i ove godine i Staničić kaže kako vjeruje da će to dati doprinos da svi turistički subjekti i ove godine spremno dočekaju turističku sezonu.

Uvjeti za prelazak hrvatskih granica

Na pitanje o uvjetima za prelazak hrvatske granice, Staničić je odgovorio kako je Hrvatska već najavila određene mjere i kriterije po kojima će ljudi moći putovati i prelaziti granicu.

- Priznavat će se brzi antigenski testovi koji su bitno jeftiniji od PCR testova i mislim da će to dati doprinos u ostvarivanju turističkog prometa u 2021. godini, objašnjava Kristjan Staničić.

- Vrlo je važna sinergija javnog i privatnog turističkog sektora, svih dionika u turizmu koji zajedno pripremaju ovu zahtjevnu turističku sezonu. Vjerujem da ćemo uz sve sigurnosne protokole i komunikaciju da smo sigurna turistička destinacija ipak ostvariti naše ciljeve, pojasnio je.

Cijepljenje radnika  u turističkom sektoru

Kaže kako je turistički sektor već iskazao interes da se procijepi, a da je važno da u turističkom sektoru budu procijepljeni svi oni koji imaju direktni doticaj s turistima, recepcioneri, konobari, kuhari.

- Vjerujem da kada dođu prve značajnije doze cjepiva u Hrvatsku, a Vlada na tome intenzivno radi, da će onda krenuti i proces procjepljivanja turističkih radnika, izjavio je Staničić.

Za očekivati je da će to biti negdje u svibnju i onda ćemo na vrijeme imati procijepljen i turistički sektor, odnosno većinu radnika koji su zaposleni u turizmu i iz tog aspekta spremno dočekati turističku sezonu, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!