Stigla i kandidatura Zlate Đurđević, hoće li stići još koja u zadnji tren?

17:16 / 05.05.2021.

Autor: Nataša Ban/T.V./Dnevnik/HRT

Zlata Đurđević

Zlata Đurđević

Foto: Boris Scitar/Vecernji list / PIXSELL

Državno sudbeno vijeće potvrdilo je da je zaprimilo kandidaturu Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda. Pet pristiglih kandidatura sutra će, doznajemo iz DSV-a, biti otpremljeno u Ured predsjednika. Postoji još mala mogućnost da u zadnji tren stigne prijava poslana poštom.

Kandidatura za čelno mjesto Vrhovnog suda sada je pet. Dvoje sudaca, Lana Peto Kujundžić iz Zagreba i Boris Vuković iz Osijeka. Odvjetnik Šime Savić. Pravnica iz Splita Snježana Rizvan.

No za predsjednika Zorana Milanovića izbor je samo jedan - Zlata Đurđević. Predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta.

- To je takva osoba, i gledam takve osobe kad kandidiram. To su osobe koje su neovisne, koje već imaju stečeni status i koji imaju svoj gard i uspravan položaj, u društvu i akademskoj zajednici. Ona se znala suprotstaviti mojoj vladi oko tog izmišljenoga lex Perkovića, kao da je članica HDZ-a. Jandroković bi bio ponosan na nju, rekao je Milanović

I predložit će je samo ovaj put.

- I ja sam rekao da nikada više nikoga neću predložiti 2 puta. Jel' jasno to. Dakle evo vam odgovora na pitanje. Neće doći. Gđa Đurđević se može vratiti na mjesto sveučilišnog profesora u trajnom zvanju. To ne možete kupiti u kombiju u Dugopolju preko Osijeka. Na online, dodao je predsjednik.

Sadašnji je sustav biranja - politički i ispolitiziran, ocijenio je jučer zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela. I iznio prijedlog da suci sami biraju predsjednika Vrhovnog suda.

- Ja mislim da bi na taj način politika bila u potpunosti isključena. A na ovaj način kao što je politika uključena sa svim ovim prijeporima i ovim što se događa, pokazuje i pojačava se taj dojam da politika ima utjecaj na pravosuđe, rekao je Mrčela.

Za takvo biranje trebalo bi izmijeniti Ustav, no predsjednik se tome oštro protivi.

- Dakle ljudi prste dalje od Ustava!, poručio je predsjednik.

- Ideju da se suci pojavljuju u prime timeu i da govore kako bi trebao izgledati hrvatski Ustav koji su prekršili milijun puta do sad - ja smatram opasnom, kaže.

- Ne vidim da je uloga predsjednika da ušutkava struku, dapače ovo je trenutak kad bi struka trebala biti puno glasnija i razgovjetnija, primjerice o temi kršenja zakona kojeg krši Milanović. Dakle Milanović je u onoj prvoj protuzakonitoj proceduri išao u proces kandidiranja kandidatkinje koja nije sudjelovala u javnom pozivu za predsjednika Vrhovnoga suda i to su teme o kojima se treba očitovati, poručio je premijer Andrej Plenković.

Promjena načina izbora nije u planu, kaže resorni ministar Ivan Malenica.

- Procedura je utvrđena samim Ustavom, i to u ovom trenutku nije na stolu niti se razmatra ta mogućnost da bi se mijenjao Ustav u dijelu izbora predsjednika Vrhovnog suda, rekao je Malenica.

Sudac Mrčela na predsjednikove prozivke nije imao komentara. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!