Sutra se očekuju velike gužve na mjestima za testiranje

14.11.2021.

19:08

Autor: Ruža Ištuk/T.V./Dnevnik/HRT

Testiranje

Testiranje

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Danas imamo 4.151 novi slučaj zaraze koronavirusom. Zbog velikog broja novozaraženih, posljednjih tjedana bolnice su pod sve jačim pritiskom. Na COVID odjelima danas je 2219 pacijenata, čak 112 više nego jučer. Među njima, na respiratoru je 277 najteže oboljelih. Preminula je još četrdeset jedna osoba. Posljednja tri dana, u usporedbi s istim razdobljem prošloga tjedna, imamo blagi pad broja novozaraženih. Gotovo ih je 1300 manje u odnosu na prošli petak, subotu i nedjelju. Znači li to da smo prošli vrh četvrtog vala epidemije, vidjet ćemo idućih dana. Taj posljednji val još će danima uzimati veliki broj života. Ovoga tjedna s COVID-om ili od njega umrla je tristo osamdeset jedna osoba, stotinu više nego prošli tjedan. Posljednjih dana gotovo svakodnevno rušimo rekorde u cijepljenju prvom dozom. Jučer je ukupno cijepljeno više od 28 tisuća ljudi, među kojima je19 tisuća 200 primilo prvu dozu. Time smo u Hrvatskoj napokon prešli 50% ukupnog i 60% odraslog stanovništva koje je primilo baram jednu dozu cjepiva. Od utorka se za ulazak u sve državne i javne ustanove uvode COVID potvrde, pa se sutra očekuju velike gužve na tisućama mjesta za testiranje diljem zemlje.


Testovi se pripremaju, gužve očekuju. Zaposlenici javnih i državnih ustanova brzi antigenski test u Primorsko-goranskoj županiji mogu napraviti na 25 punktova, ponedjeljkom i srijedom.

- Što se tiče broja testova koje imamo sada to je oko 90 000 bat testova i taj će se broj u idućim danima povećavati. Nemojte zaboraviti da su to termini koji su isključivo predviđeni za zaposlenike ovih ustanova kako oni ne bi čekali i kako se ne bi miješali s bolesnim osobama, rekao je prof. dr. sc. Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Posljednje pripreme traju i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

- Testiranje će u zavodu krenuti sutra od pola 6 ujutro, imamo dva tima zavodska i imamo još jedno tri tima da pokrijemo ostale gradove pa smo trenutno u pregovorima i dogovorima i ti dogovori traju i danas. Velim, pritisak je ogroman, ali evo ja se nadam da će se ljudi odlučiti na cijepljenje pa da to neće dugo trajati, kaže Vedran Trupac, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije.

Za testiranja je sutra testni dan.

- Ne očekujem niti prizivam bilo kakav kaos, dakle nema govora o tome. Hoće li biti problema? Ja vam u ovom trenutku ne mogu reći da neće biti, ne mogu isključiti, poručio je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite RH.

Ne isključuje ih ni ministar obrazovanja u čijem će se resoru trebati testirati više od 22 tisuće ljudi. Prosvjede ne očekuje, a otkaza, nada se, neće biti.

- Problema će uvijek biti kao što je to normalno kad se nešto uhodava, imamo 2500 škola u Hrvatskoj i prema tome neće ministarstvo ili netko ići od škole do škole i organizirati kako će to netko napraviti, sigurno da to ravnatelj najbolje zna, ustvrdio je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Zanimanje za cijepljenje i dalje raste. Razlozi različiti. I premijer naglašava.

- Dakle možete birati hoćete li biti živi i zdraviji ili ćete pretendirati da nema korone i možda umrijeti, to je izbor, poručio je premijer Andrej Plenković.

Za predsjednika COVID potvrde nisu izbor.

- Ovo je stavrno najobičniji teror, to nema nikakvog smisla, dakle ja pozivam na cijepljenje i na treću dozu cjepiva. Koji je smisao šatora pred bolnicom u Dubravi? Vojska će to, naravno, napraviti, dolazi zima, zašto ne nabave kontejnere? Zato što uopće ne koriste glavu, kaže predsjednik Zoran Milanović

A, 25 grijanih šatora opremljenih s 200 kreveta ponovno se postavlja ispred bolnice u Dubravi.

- Samo šatorsko naselje podići ćemo za tri dana, naravno onda slijede ostali tehnički detalji, izrada tunela i svih ovih ostalih koji su bili prije postavljeni, rekao je brigadir Bruno Špoljar, zapovjednik Bojne za opću i logističku potporu OSRH

A hoće li se ti kapaciteti popuniti, ovisi o svakom od nas. Ključno je prije svega poštovanje epidemioloških mjera.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!