Sve više radnih dozvola strancima

26.03.2023.

20:17

Autor: Vibor Vlainić/I.B./Dnevnik/HRT

MUP: Najviše dozvola za boravak i rad stranaca izdano zbog novog zapošljavanja

MUP: Najviše dozvola za boravak i rad stranaca izdano zbog novog zapošljavanja

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Navala na šalterima očekuje se i zbog sve većeg broja stranaca koji dolaze na rad u Hrvatsku. Trenutačno ih je kod nas više od 82 tisuće, a sudeći prema trendovima, ova godina mogla bi biti rekordna po broju podnesenih i izdanih zahtjeva za boravak i rad. Dozvole izdaje Ministarstvo unutarnjih poslova koje se već priprema za veliku navalu potencijalnih stranih radnika.

Za Filipince, Hrvatska je poput obećane zemlje. Dolaze iz zemlje s više od 110 milijuna stanovnika, gdje nema dovoljno radnih mjesta. U Zagrebu se osjećaju ugodno i odgovara im klima.

- Kada sam došla u Hrvatsku, odmah sam se osjećala kao kod kuće. Iznenadilo me to jer sam očekivala nešto drukčije, ali nije mi se bilo teško prilagoditi, kaže Joy Uziel Torres.

- Bila je to sjajna prilika, pukom srećom sam se prijavio za posao u Hrvatskoj. Nisam očekivao da ću se zaposliti na ovom radnom mjestu, kaže Gregg Martin Dumangcas.

Oboje su sada zaposleni u agenciji koja posreduje pri zapošljavanju stranaca. Agencija je usmjerena na filipinske radnike i do sada ih je zaposlila nekoliko tisuća.

- Odluka poslodavca je ona konačna odluka za odabir kandidata. Nakon toga slijedi proces prikupljanja dokumentacije, potpisivanja ugovora o radu i predaje zahtjeva za izdavanje dozvole za boravak i rad., kazala je Marina Vlahović Karajić.

Strani radnik ne može s izdanom radnom dozvolom mijenjati posao. Ako se želi zaposliti kod drugog poslodavca, mora zatražiti i dobiti novu dozvolu za boravak i rad.

- Najviše dozvola se do sada tražilo u sektoru graditeljstva, zatim ugostiteljstva i turizma, onda slijedi industrija, promet i veze, trgovina, kaže načelnik Sektora za strance i međunarodnu zaštitu Dario Dudas.

Broj izdanih dozvola za boravak i rad raste iz godine u godinu, uz iznimku 2020. Lani se pak dogodio veći skok.

- Radimo i na kadrovskom opremanju i na tehničkom opremanju i na jačanju cijele politike da se neke stvari i olakšaju i pojednostave, koliko je to moguće u okviru zakona, kako bi se cijeli postupak što učinkovitije i brže odvijao, dodaje Dudas.

Najviše dozvola izdano je državljanima Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije, Indije, Nepala, Kosova, Filipina, Albanije, Bangladeša i Turske. Od toga su Filipini, Nepal, Bangladeš i Indija nakon 2019. postali sve zastupljeniji na radnim mjestima u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!