Nakon brojnih problema, otvorena zagrebačka žičara

23.02.2022.

11:04

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/Krešimir Volarević/Dobro jutro, Hrvatska/B.A./HRT/Hina

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i direktor ZET-a Marko Bogdanović

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i direktor ZET-a Marko Bogdanović

Foto: HTV / HRT

Nova zagrebačka žičara, vrijedna 537 milijuna kuna bez PDV-a, svečano je otvorena danas oko podneva. 

Novoizgrađenu žičaru otvorili su gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i direktor ZET-a Marko Bogdanović, a nazočan je među ostalima bio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Tomašević: Ironija sudbine odlučila je da upravo ja otvorim žičaru

Tomašević je prilikom otvaranja žičare podsjetio kako je i on sam često kritizirao taj projekt kao oporbeni zastupnik što se tiče dimenzija, kapaciteta, preplaćenosti i povećanja cijena radova.

- Ironija sudbine odlučila je da upravo ja otvorim žičaru, rekao je Tomašević, dodavši kako su u zadnjih osam mjeseci uložili puno truda kako bi je uspjeli otvoriti. Ona je već izgrađena i bilo kakva alternativa, osim da se završi, nije bila opcija, dodao je.

- Puno toga je lošeg rečeno o žičari, ali ja bih da se od danas okrenemo budućnosti da vidimo na koji način možemo što više koristiti ovu žičaru. Vjerujem da će se brojni građani koji će koristiti ovu žičaru uvjeriti da je vožnja i sigurna i udobna, rekao je gradonačelnik.

Kazao je i da je on predao kaznenu prijavu vezano za poskupljenje radova na žičari, ali da nema nikakvih informacija što se događa s tom istragom. 

Glavni zadatak je sada da se unaprijedi i poveća sadržaj i infrastruktura na Sljemenu, dodao je.

Butković: Danas se ostvaruje san mnogih Zagrepčana

Ministar Butković istaknuo je kako se otvorenje žičare dugo očekivalo, ali važno je što je žičara tehnički ispravna i sigurna.


- Danas se ostvaruje san mnogih Zagrepčana. On je važan ne samo u turističkom i društvenom smislu, već i kao novi - stari simbol Sljemena, ali i cijelog Zagreba, rekao je Butković.

Naveo je kako je sva problematika riješena i otklonjena, a za gradnju svih dijelova žičare izdano je čak 11 građevinskih dozvola, gotovo toliko uporabnih dozvola, te su obavljena dva tehnička pregleda. Dodao je kako je u intenzivnim razgovorima s gradonačelnikom Tomaševićem, a Vlada će podržati kvalitetne projekte u glavnom gradu.

Možda se ovaj projekt ne može uspoređivati s Pelješkim mostom ili izgradnjom autocesta, ali je izuzetno važan za razvoj Zagreba kao metropole, istaknuo je Butković.

Kako je u podnevnom HTV-ovom Dnevniku javila Lucija Judnić, prve projekcije ZET-a govore da će žičara u prvoj godini zaraditi oko 14,5 milijuna kuna.

Žičarom će upravljati ZET, čiji je glasnogovornik Domagoj Zeba za HTV-ovu emisiju Dobro jutro, Hrvatska rekao kako će, nakon današnjeg svečanog puštanja u rad, žičara sutra od 9 sati biti otvorena i za građane.


- Imamo 84 gondole, svaka gondola ima kapacitet do deset putnika. Vožnja do vrha traje oko 22 minute, i to zaista prekrasne 22 minute s impresivnim pogledom, rekao je Zeba.


Dodao je da postoji raspored polazaka, ali da se oni i prilagođavaju ovisno o priljevu putnika.


Zeba je naveo da će prvih mjesec dana od otvorenja imati promotivne cijene za sve građane, gdje će odrasle osobe za jedan smjer plaćati 30 kuna, a za povratnu kartu 50 kuna, dok će mladi od 15 do 24 godine, kao i stariji od 65 godina, plaćati 20 kuna u jednom smjeru, a povratnu kartu 30 kuna. Za djecu do 15 godina i osobe s invaliditetom koje imaju pravo na besplatni javni gradski prijevoz žičara će biti besplatna.


Nakon 30 dana u primjeni će biti redovni cjenik. Prva kategorija će biti građani koji imaju pretplatnu mjesečnu, odnosno godišnju kartu ZET-a, a kojima će cijene biti iste kao promotivne. Druga kategorija su građani koji nemaju pretplatnu kartu ZET-a, gdje će odrasli plaćati 40/70 kn, mladi od 15 do 25 i stariji od 65 plaćat će 25/40 kn, a djeca i osobe s invaliditetom također će imati besplatne karte. Zadnja kategorija su gosti grada, turisti, koji nemaju pretplatnu kartu i nisu građani Zagreba - kod njih će prijevoz za odrasle biti 75/125 kn, za mlade i starije od 65 godina 50/75 kn, a djeca i invalidi plaćat će 20/30 kn, naveo je Zeba.


Žičara će za mjesec dana privremeno stati s radom.


- Nakon tih promotivnih mjesec dana stat će na desetak dana jer, iako ona zadovoljava trenutne kriterije o razini buke, ipak će se pristupiti radovima oblaganja zvučne izolacije na kutnoj postaji, kao i punjenja stupova pijeskom, kako bi se dodatno umanjila ta buka i kako bismo dodatno ugodili stanovnicima Gračanskog Dolja, rekao je Zeba.


Operativni trošak održavanja žičare koštat će 28 milijuna kuna. Ako je prosječna povratna karta 100 kuna, to bi trebalo značiti da bi se, samo da operativno održavanje bude na nuli, godišnje žičarom trebalo voziti oko 280.000 korisnika.

Što se tiče troška održavanja žičare, pola će ići na teret proračuna, a to je i jedan od razloga zašto će cijena biti povlaštena za Zagrepčane i one iz okolice koji imaju ZET-ov pokaz.

- To je logika kojom smo se koristili zašto građani Zagreba mogu imati pristupačniju cijenu kao lokalno stanovništvo u odnosu na ono koje zovemo komercijalnom cijenom, izjavila je Danijela Dolenec, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika.

Klisović: Nadam se da će građani prihvatiti cijene

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović izjavio je da su cijene žičare neznatno više od onih koje je SDP predložio gradskoj vlasti kao koalicijski partner te je izrazio nadu da će ih građani prihvatiti.


- Nadam se da će građani prihvatiti cijene Žičare Sljeme, da ćemo ju konačno koristiti, rekao je Klisović na konferenciji za novinare uoči svečanog puštanja žičare u promet.

Istaknuo je da je SDP kao koalicijski partner predložio popularne i priuštive cijene, odnosno da cijena karte u jednom smjeru bude 30 kuna, a konačan cjenik je nešto viši od toga. 

Gradonačelnik je izašao u javnost s prijedlogom cijena koji je niži od onoga što se do sada, kao neka objektivna cijena, u javnosti spominjalo, no nešto viši od onoga što je SDP predložio, istaknuo je Klisović. 

Herman: Cijena još uvijek previsoka

Potpredsjednik Gradske skupštine i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman ustvrdio je pak kako je cijena karte za sljemensku žičaru previsoka.

- Objavljena cijena karte još uvijek je previsoka. Žičara mora biti servis Zagrepčanima, a ne sredstvo kojim će se puniti gradski proračun te nikako privilegija onih koji si to mogu priuštiti, rekao je Herman na konferenciji za medije Kluba gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a.

Zračna trasa duga nešto više od 5 km

Žičara Sljeme povezuje Gračansko Dolje s vrhom Sljemena, preko Brestovca, gdje se nalazi međupostaja. Zračna trasa Žičare duga je nešto više od pet kilometara i putnicima nudi pogled na Zagreb i njegovu okolicu. 

Radna brzina iznosi četiri metra u sekundi, a žičara ima maksimalni kapacitet 1500 putnika po satu.

Visinska razlika između donje i gornje postaje je 754 metra. Visine stupova su od 6,05 do čak 43,51 metra, ovisno o konfiguraciji terena.

Stara žičara krenula je s radom 1963. godine u svrhu prijevoza sportaša, rekreativaca i planinara i imala je kilometar kraću trasu od nove - 4000 metara. Navedena dužina trase bila je jedna od najdužih u Europi, a vožnja je trajala 20-ak minuta.

Prestala je s radom u ljeto 2007. godine zbog kvara na motoru nakon kojeg je procijenjeno da je isplativije krenuti u izgradnju nove žičare. Cijena vožnje iznosila je 11 kuna.

Radovi trajali od siječnja 2019. do travnja 2021.

Izgradnja nove žičare bio je dugogodišnji projekt bivšeg gradonačelnika Milana Bandića, koji je još u srpnju 2016. najavio početak izgradnje. U Zagrebačkom proračunu za 2017. za gradnju nove žičare bilo je namijenjeno 30 milijuna kuna.

U razdoblju od veljače do srpnja 2017. obavljeni su prvi radovi rekonstrukcije tramvajske pruge od Mihaljevca do Gračanskog Dolja, a osim toga trebalo je ukloniti staru žičaru, sanirati objekte starih postaja i izgraditi novu međustanicu, prokrčiti šumu na trasi žičare, te rekonstruirati dio Gračanske ceste s rotorom i parkiralištem.

Građevinska dozvola izdana je u ljeto 2018. godine, a izvođenje radova počelo je 25. siječnja 2019. godine.

Žičara je s radom trebala početi 3. siječnja 2021., ali je to odgođeno jer se čekala završna dokumentacija te je trebalo dodatno ojačati čeličnu konstrukciju krova Gornje postaje. Konstrukcijski radovi završeni su u travnju 2021.

Nova Žičara Sljeme imala je problema s razinom buke jer nije bila svrstana u prometnu infrastrukturu, pa je posljednju dozvolu za rad dobila tek u ponedjeljak.

Tomašević je ocijenio da se radi o "naslijeđenom, megalomanskom projektu", vrijednom 537 milijuna kuna bez PDV-a, za koji će Grad u sljedećih 12 godina iz proračuna plaćati 45 milijuna kuna godišnje.

Taj iznos odnosi se na kapitalni trošak Žičare Sljeme, dok će se dodatno iz gradskog proračuna izdvajati za 50 posto njezinih operativnih troškova.

- Investicija u Žičaru nikada se neće vratiti i njen veliki kapacitet za prijevoz putnika na Sljeme nikada se neće iskoristiti u tom opsegu, rekao je Tomašević.

Više pogledajte u prilogu Lucije Judnić:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!