Traže se alternativni izvori energije

09.03.2022.

15:15

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/D.S.

Ivica Jakić i Đurica Tankosić

Ivica Jakić i Đurica Tankosić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

O problemima s nuklearnim elektranama u Ukrajini, ali i ulozi nuklearne energije u zelenoj tranziciji u Jutarnjem kolegiju emisije Dobro jutro, Hrvatska govorili su međunarodni nuklearni stručnjak Đurica Tankosić i stručnjak za energetiku Ivica Jakić.


Prošlotjedno granatiranje nuklearne elektrane u Ukrajini raširilo je val panike Europom.


- S tim konkretnim incidentom ništa se značajno niti opasno nije moglo desiti, utjecaji koji su bili izvršeni na elektranu nisu bili vezani za pogonske dijelove elektrane, nego za pomoćne prostorije i pomoćne zgrade koje su čak izvan ograde elektrane. Činjenica je da je bilo incidenata i pucanja oko nuklearne elektrane, čak i ozbiljnih sukoba, međutim proradili su određeni proceduralni dijelovi koji se odnose na fizičku zaštitu nuklearnih elektrana. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) reagirala je kao stožer svih aktivnosti vezanih za sigurnost nuklearnih elektrana u svijetu i ona ga sad drži pod kontrolom, rekao je međunarodni nuklearni stručnjak Đurica Tankosić.


Smatra kako je bilo puno PR aktivnosti oko tog događaja te naglašava da je nuklearna energija vrlo ozbiljna tehnologija i s njom se blogger ne bi smjeli "igrati" niti baviti propagandom.


- Kad se radi o fizičkoj sigurnosti nuklearnih elektrana, postoje međunarodni sigurnosni protokoli te protokoli na državnom nivou, oni su aktivirani i po njima se radi, rekao je Tankosić i dodao da osoblje koje je vodilo NE Zaporižja i dalje vodi tu elektranu i u stalnoj je komunikaciji s regulatornim tijelima u Ukrajini i s IAEA-om.


Bez obzira na promjenu vojske koja kontrolira ta postrojenja isto osoblje je tamo, u kontaktu je s IAEA-om i poštuje sve protokole, istaknuo je Tankosić te rekao da je, nažalost, donekle narušen jedan od nositelja sigurnosti nuklearnih elektrana, time što je ograničena direktna komunikacija i ona se sada kontrolira kroz određene sigurnosne kanale ruskih snaga.


Stručnjak za energetiku Ivica Jakić pokreće projekte vodikove energije u Bosni i Hercegovini, odgovarajući na pitanje može li kriza u Ukrajini utjecati na te projekte rekao je:


- Zelena tranzicija zahvatila je BiH, tamo se rade solarne elektrane i vjetroparkovi s ciljem proizvodnje zelene električne energije i vodika. BiH je po tom pitanju sigurna, investitori nastavljaju investirati i povećava se broj projekata koji su prisutni u BiH, a s obzirom na konfiguraciju terena, dovoljnu količinu sunca i vjetra, vidimo budućnost u tim projektima.


Dodaje kako se trenutačno ne osjeća mogućnost prelijevanja krize u BiH, a u razvoju zelene energije i tranziciji vidi velik potencijal.

 

Koliki rast cijene struje možemo očekivati?


- Definitivno će doći do porasta cijena električne energije, neizvjesno je koliko će ona iznositi, no neće se vratiti na stare vrijednosti, smatra Tankosić i kaže da vjeruje da ipak neće doći do dramatičnog povećanja cijena.


- Rast cijena energenata bit će pod kontrolom regulatora, a u tome veliku ulogu ima Vlada koja je fiksirala cijene električne energije i plina i to je jedini način da se spriječi spirala inflacije, kazao je Jakić i dodao kako nema razloga da se poveća cijena energije iz hidropotencijala. 


Jakić je naglasio potrebu za prekretnicom u sustavu određivanja cijena električne energije. 


- Nakon ove krize koja je nastupila enormnim povećanjem cijene energenata treba napraviti novi način za izračun cijene koji bi bio stabilan i pouzdan, ističe.


Zelena tranzicija


Europska unija ubrzala je svoju zelenu tranziciju i do kraja godine želi biti neovisna o ruskom plinu, Jakić smatra da ima dovoljno vremena za tu promjenu.


Europska komisija svjesna je da će morati nadomjestiti plin kao energent s prirodnim plinom i proizvodnjom vodika, navodi. 


- Vodik je energent koji u kontekstu nuklearnih elektrana ima budućnost. Europska komisija je prihvatila vodik iz električne energije dobivene iz nuklearne elektrane kao ugljično prihvatljiv, odnosno CO2 neutralan i prisutni su snažni procesi u smjeru izgradnje malih modularnih elektrana, koje se sastoje od serijske proizvodnje blokova od 50, 70 ili 100 MW koji se mogu slagati prema potrebama, a krenut će se i s proizvodnjom vodika iz te električne energije, rekao je Jakić. On smatra da će Hrvatska ići u smjeru tih malih modularnih nuklearnih elektrana.


- Treba biti vrlo oprezan u ocjeni mogućnosti svih novih tehnologija, naglasio je Tankosić.


One traže nove materijale, nove postupke, nove ljude, nova razmišljanja i kod njih se stalno javljaju nove nepredvidljive okolnosti, no ovakve ih krize "guraju" naprijed, kaže.


- Oprečna su mišljenja što se tiče Hrvatske, no smatram da je energetika na ovom nivou razvoja više lokalna, nego globalna i da će Hrvatska zbog tih trendova vjerojatno u idućih 20-ak godina početi težiti tome, to vrijedi i za nuklearnu energiju, a pitanje je strateške odluke u kojem će to biti obliku, hoće li to biti tzv. small modular reactor ili neki drugi, kazao je Tankosić.


Govoreći o tome do kada bi se mogao produživati vijek nuklearne elektrane u Krškom Tankosić je rekao da on već produžen s 40 na 60 godina.  


- Pozitivno je što se strahovi da će neutronsko zračenje oštetiti materijale nisu pokazali opravdanima. U Sjedinjenim Državama javljaju se razmišljanja da materijali korišteni za nuklearne elektrane mogu izdržati 80 pa čak i 100 godina, teško je zamisliti da će netko toliko dugo koristiti tako staru tehnologiju, no ona je pouzdana, kazao je Tankosić.


Nedavno predstavljen prijedlog Hrvatske strategije za vodik od 2021. do 2050. predviđa korištenje nuklearne energije, odgovorio je Jakić na pitanje razmišlja li se o novim nuklearnim elektranama u Hrvatskoj.


Tankosić smatra da je u trenutačnoj situaciji problem za Njemačku što je odustala od svojih nuklearnih elektrana, tamo su naime Zeleni u vladi, no postojali su planovi još od katastrofe u Fukushimi da se one ugase. 


Na pitanje koliko smo daleko od primjene fuzijskih elektrana u komercijalne svrhe, Tankosić odgovara da se radi o nečemu što očekuje tek u dalekoj budućnosti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!