Primorac: Još uvijek nije jasno prenosi li se omikron lakše

13:11 / 01.12.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Dragan Primorac

Dragan Primorac

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Određivanje stanične imunosti mogao bi biti ključni pokazatelj imali osoba dovoljnu razinu zaštite koja će organizam obraniti od infekcije, o čemu od početka pandemije govori prof.dr.sc. Dragan Primorac. 

- To je postala glavna tema, ako pogledamo radove objavljene u vodećim časopisima onda je potpuno jasno da razina te humoralne imunosti, ili proizvodnje protutijela, zapravo nije dostatna u određivanju stvarnog imunosnog sustava nekog organizma. Mi zapravo kroz staničnu imunost možemo utvrditi postojanje iznimno važnih memorijskih stanica koje će u svakom trenutku prepoznati virus i početi lučiti niz supstanci – poput interferona – i upravo je to jedan od testova koji mi koristimo kad određujemo razinu stanične imunosti u Specijalnoj bolnici 'Sveta Katarina', kaže Primorac.

Dodao je kako bi duljina trajanja COVID putovnica trebala biti povezana sa sustavom analize stanične imunosti.

Primorac ističe kako prema nekim studijama osobe koje su preboljele zarazu korona virusom imaju šansu od oko 0,3 posto ponovne infekcije, i to zahvaljujući prisustvu memorijskih stanica.

- Svakog dana dobivamo nove podatke, ali imunologija je vrlo egzaktna znanost. Naš organizam se brani na potpuno isti način kao i kod većine virusa, iako je ovaj virus specifičan, kaže. 

O staničnoj imunosti 

Hrvatska se, uz Njemačku i Ameriku, našla među pionirima među zemljama koje određuju staničnu imunost.

- Ta studija je analizirala osobe koje su preboljele, i to u periodu 7 mjeseci od preboljenja i nakon 7 mjeseci, ali isto tako i populaciju cijepljenih s različitim cjepivima i osobe koje nisu cijepljene a preboljele su virus - ne možete imati razvijenu staničnu imunost ako niste preboljeli ili cijepljeni, objašnjava Primorac i dodaje kako je vrlo iznenađujuće koliko stanična imunost dugo traje.

- Imamo razloga za optimizam, naš organizam konstantno pokazuje snagu i itekako može prepoznati tu virusnu česticu ako se ponovno susretne s njom, rekao je. 

O omikronu 

Što se tiče soja omikron, Primorac ističe kako je još uvijek nejasno da li se taj soj lakše prenosi na drugu osobu od prethodnih sojeva.

- Ako govorimo o težini bolesti, tu još imamo razloga za optimizam – i dalje nemamo razloga sumnjati da će ova varijanta dovesti do teže kliničke slike, što kaže i Svjetska zdravstvena organizacija. Ako gledamo izvješća kolega iz Južnoafričke Republike ona će nam reći da su sve one koji su imali varijantu omikron uspjeli liječiti od doma, kaže i dodaje kako još uvijek nije poznato hoće li dosadašnja cjepiva biti učinkovita protiv ovog soja.

- Vrlo često kada razgovaram s kolegama iz drugih država s kojima surađujem, Republika Hrvatska ima direktnu pohvalu politike koju provodi. I dalje imamo relativno otvoren sustav, ali i ljude koji moraju biti odgovorni. Hrvatska nije došla u poziciju da moramo raditi lockdown, i zato je vrlo važno da ponašanje svih nas bude kakvo treba biti – ponašati se u skladu sa znanstvenim spoznajama. Moramo voditi računa i o spavanju, uzimanju obroka i vitamina D i svih drugih stvari koje doprinose jačanju imunosnog sustava, ističe Primorac. 

Primorac izabran za člana Zdravstvene i anti-doping komisije Europskih Olimpijskih odbora 

Prošli tjedan je na sjednici izvršnog odbora izabran za člana Zdravstvene i anti-doping komisije Europskih Olimpijskih odbora.

- To je jedna velika čast i odgovornost koju su mi ukazali, a ideja je mojim izborom integrirati najnovije znanstvene spoznaje u sustav kliničke medicine, bilo u prevenciji, liječenju ili rehabilitaciji sportaša, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!