Trobonjača za HTV: Jedna doza ne pomaže, delta-soj izbjegava imunost

27.06.2021.

19:24

Autor: Dnevnik HTV-a/Zrinka Grancarić/IMS/HRT

Imunolog Zlatko Trobonjača

Imunolog Zlatko Trobonjača

Foto: HTV / HRT

Imunolog Zlatko Trobonjača rekao je za središnji Dnevnik HTV-a da će delta-soj koronavirusa sigurno prevladati. Napominje kako se pretpostavlja da je delta-soj zaraznji od alfa-soja (britanskog) za 23 do 60 posto, što ovisi o podacima iz literature.

- Širi se izuzetno brzo, prisutan je u više od sto zemalja svijeta. Imunoinvazivan je, tj. "izbjegava" imunost koju dobijemo preboljenjem ili cijepljenjem Pfizerom ili Modernom, osobito ako se cijepimo samo jednom dozom cjepiva. To znači da bi dvije trećine ljudi, ako se cijepe samo jednom dozom, za 2 do 3 tjedna mogli oboljeti simptomatski. No samo 10 posto ljudi koji su cijepljeni objema dozama mogu se zaraziti delta-sojem, rekao je Trobonjača.


Naglašava da je AstraZenecino cjepivo ima nešto slabiju učinkovitost - oko 70 posto.


- Ako se cijepite Pfizerovim ili Moderninim cjepivom imate 20 puta manje šansu da se hospitalizirate u slučaju kontakta s delta-sojem koronavirusa, naglasio je Trobonjača.

Stanje pandemije u svijetu


- Australija i Novi Zeland imaju posebne mjere za imigrante, odmah ih stavljaju u izolaciju i zato imaju dobru sliku. Što se tiče ostalih djelova svijeta sve ovisi o procijepljenosti. Delta-soj, koji će sigurno pobijediti, sigurno ugrožava populacije gdje nema dovoljno cijepljenih ljudi, rekao je Trobonjača.


Čemu dugujemo epidemilošku situaciju?


- Na prvom je mjestu cijepljenje, osobito kada je riječ o delta-soju. Bez obzira na sezonost, postoji opasnost da se on proširi i zato je izuzetno važno što prije se cijepiti s obje doze. Zato, iskoristimo ovo ljetno vrijeme kada naš imunosni sustav bolje funcionira, i cijepimo se. Između ostalog, i zato što se bojimo četvrtog vala najesen, kazao je.


Kada će se znati hoće li biti potrebna i 3. doza?


- Imunost nakon 2. doze mogla bi se povećati s 210 dana i na godinu dana jer podaci pokazuju da postoji relativno stabilna koncentracija antitijela i naših memorijskih sustava barem osam mjeseci od cijepljenja, a s obzirom na trend parametara možemo očekivati da bi to moglo biti i više od 10 mjeseci, kazao je Trobonjača.


Smatra da je puno pametnije utrošiti doze cjepiva na one koji nisu cijepljeni nego na one koji su cijepljeni s dvije doze.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!