Blagi porast broja umrlih od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj

17.12.2022.

13:11

Autor: Marija Milas/Dnevnik/HRT/A.S.

Broj umrlih od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj u blagom je porastu

Broj umrlih od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj u blagom je porastu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Broj umrlih od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj u blagom je porastu. U usporedbi sa susjednim državama, Hrvatska ima višu stopu smrtnosti od Slovenije, Austrije i Italije. O prevenciji kardiovaskularnih bolesti brigu vodi Hrvatska kuća srca, koja je ustanovama i civilnim društvima na potresom pogođenim područjima darovala vanjske defibrilatore. 

Ukupno je donirano 18 uređaja, a oni su važni jer kada dođe do zastoja srca, potrebno je odmah reagirati kako bi se izbjeglo najgore. 

Fundacija Philips donirala je uređaje, a Zaklada Hrvatska kuća srca uručila ih je ustanovama i civilnim društvima, koji djeluju na potresnom pogođenim područjima. 

Jako je važno to što je defibrilator prijenosan, dostupan je svugdje i osobe mogu brzo reagirati. 

U slučaju zastoja srca na prsa se stavlja defibrilator koji struju usmjerava prema srcu i ono doživljava električni šok te onda osoba ima šansu preživjeti.

Da bi se taj uređaj mogao rabiti, potrebna je edukacija, koju će u sklopu programa proći oko 150 osoba.

Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih ubojica u Hrvatskoj, ali i svijetu. U Hrvatskoj svaki sat zbog zastoja srca umre jedna osoba, to su 24 osobe na dan.

- Osim promptne masaže srca i umjetnog disanja, jedino što može spasiti takvog pacijenta jest što skorija defibrilacija. Upravo tomu služe ovi vanjski defibrilatori. Oni su jednostavni za uporabu, a nakon kratke edukacije svi će oni njima rukovati, bit će suvereni u oživljavanju, rekao je Davor Miličić, upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca.

- Mi se možemo pohvaliti jednim vanjskim automatskim defibrilatorom koji smo prije četiri godine postavili u školi "Grof Janko Drašković" u Zagrebu. Šest mjeseci nakon što je postavljen, upotrijebio ga je domar škole i spasio život osobi sa srčanim zastojem, osobi koja se sasvim slučajno našla u dvorištu škole, izjavila je dr. med., koordinatorica projekta donacije AVD uređaja, Ivana Portolan Pajić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!