U listopadu isplata energetskog dodatka za umirovljenike

14.09.2022.

20:22

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Isplata energetskog dodatka za umirovljenike od listopada

Isplata energetskog dodatka za umirovljenike od listopada

Foto: HTV / HRT

Isplata novog energetskog dodatka za umirovljenike počinje u listopadu, a dobit će ga njih 689 tisuća. Oni s mirovinama do 1850 kuna dobit će 1200 kuna dodatka. Umirovljenici s mirovinama do 2350 kuna dobit će 900 kuna, oni s 3350 kuna 600, a 400 kuna dobit će umirovljenici s mirovinama do 4360 kuna. Svima koji mirovinu primaju iz inozemstva dodatak će se isplatiti u prosincu, ali pod uvjetom da do kraja studenog dostave dokaz o neto iznosu inozemne mirovine za kolovoz ove godine. 

Sve poskupljuje, a dolazi jesen, zatim i zima. Troškovi grijanja dodatno opterećuju plaće, pogotovo mirovine. Svaki dodatak, komentiraju umirovljenici, dobro dođe. 

- Mislim da je dobar, ali da bi trebao biti još veći jer je ovo nekako kao premalo. 

- Svaki pa i manji potez je već dobar, pomaže.

- Mislim da bi trebalo biti više.

- Ima ljudi koji nemaju od čega živjeti i oni trebaju to.

- Pomoći će, ali to nije dovoljno, navode u anketi. 

Dodatak će pomoći da se lakše pripremi ogrjev za zimu, kažu u umirovljeničkim udrugama. I oni misle da bi novca trebalo biti više. 

- Svakako je trebala ta pomoć jednokratna biti veća i zahvatiti veći krug umirovljenika, inače sa svim ovim poskupljenjima, malo znači, ističe predsjednik Matice umirovljenika Vrgorac Miro Jović

Ovo je treći dodatak na mirovine u godinu i pol, kaže resorni ministar. U prvih 6 mjeseci ove godine, napominje, redovita indeksacija mirovina iznosila je rekordnih 6,18 posto, a prati trend rasta prosječnih plaća i troškova života.

- Što nas čeka nakon 1. siječnja, odnosno nakon isteka ovoga paketa, sve mjere koje smo dimenzionirali pretpostavlja se da će trajati do 31. ožujka, naravno da ćemo intervenirati ponovno ako situaciji, ovakvoj kriznoj ne dođe kraj, ističe ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić

Predviđeno je, kaže, i povećanje najnižih mirovina za 3 posto, i to od prvoga siječnja 2023., a ne od 2025., kako je prije bilo najavljivano.

To će povećanje obuhvatiti 280 tisuća korisnika s najnižim mirovinama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!