Aladrović: Pojedinci stavljaju ekonomiju ispred zdravlja

03.02.2021.

07:51

Autor: U mreži prvog/Hrvatski radio/HRT

U mreži Prvog

U mreži Prvog

Foto: Hrvatski radio / HRT

Hrvatsko gospodarstvo pretrpjelo je znatne posljedice zbog pandemije koronavirusa, a najviše to osjećaju mikro, mali i srednji poduzetnici. Dio njih u srijedu će prosvjedovati na zagrebačkom glavnom trgu. Nezadovoljni su ekonomskim mjerama, smatraju da je dio poduzetnika diskriminiran i traže reformu cijelog sustava. 

Izvršni direktor udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin, govoreći o današnjem prosvjedu u emisiji "U mreži Prvog", osvrnuo se na izjavu premijera Plenkovića da poduzetnici potiču na neposluh i kršenje mjera. Poručio je premijeru da ga treba biti sram.

- Mi ne potičemo na kršenje mjera, cijelo vrijeme se držimo epidemioloških mjera i poštujemo sve uredbe koje je Stožer donio. Vezano za današnju akciju više puta smo naglasili svim našim članovima i ljudima koji će doći da se drže epidemioloških mjera i da u izjavama koje će davati budu iskreni, ali korektni, rekao je.

Oreščanin je rekao da će na današnjem prosvjedu biti i poduzetnici iz Gline i Petrinje. Zamolio je ministra da premijeru prenese jedan od prijedloga -  dok god su radnici na minimalcu od 4000 kn, da i svi dužnosnici primaju plaću od 4000 kuna pa da vide kako je to i na taj način oslobode sredstva.

- Taj prijedlog je, kao i obično od Glasa poduzetnika, vrlo konstruktivan, poručio je Aladrović.

Ranogajec: Ne mogu podržati prosvjed

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec rekao je kako HOK štiti interese obrtnika te da takve stvari rješavaju institucionalno.


- U zaštiti obrtničkih prava mi imamo snagu argumenata i ne bavimo se argumentima snage. Ja osobno ne mogu podržati ovakav prosvjed jer je cijela Europa u istoj poziciji. Naše mjere daju rezultate i ovih desetak dana koliko je potrebno da se strpimo, mislim da nema potrebe za akcijom. Razumijem ljude koji imaju problem s egzistencijom, ali ovo nažalost ništa neće riješiti, rekao je.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je da je Vladi jasno da postoji nezadovoljstvo i bijes poduzetnika.

- Od početka krize imamo otvorene razgovore sa svim udrugama poslodavaca i sindikata. Sve mjere je Vlada donijela u dogovoru sa svim asocijacijama koje zastupaju poslodavce i radnike i u skladu sa svojim fiskalnim ograničenima. Mi iz te kože ne možemo pobjeći, poručio je Aladrović dodajući da su brojne mjere Glasa poduzetnika prihvatili.

Ekonomija ispred zdravlja

Ne slaže se s tvrdnjom da je prosvjed u ovom trenutku potreban. Smatra da se na taj način zdravlje stavlja na drugo, a ekonomiju na prvo mjesto.

- Imamo izdašne ekonomske mjere i bolju epidemiološku situaciju, moramo izdržati još određeni broj dana da bismo otvorili ekonomiju. U Europi 17 od 27 zemalja ima policijski sat, jesmo li mi u Hrvatskoj o tome razmišljali?, upitao je. Aladrović je naglasio da se pažljivo odmjerava svaka mjera da bi zadovoljila epidemiološke standarde, ali da ne ugrožava ekonomiju.

Oreščanin kaže kako udrugu Glas poduzetnika žalosti što Vlada njihov rad pokušava "zaspinati" na to da stavljaju ekonomske probleme ispred zdravstvenih.

- Ovaj prosvjed nije protiv epidemioloških mjera, usmjeren je prema ekonomskim mjerama koje imaju tri ključna problema: diskriminatorne su prema određenim djelatnostima, drugo - ljudi nisu pravilno obeštećeni, treća stvar - kašnjenje refundacija za minimalne plaće i način na koji se refundacija do sada radila. Kada se na to dodaju priče s parafiskalnim nametima i HGK, svi poduzetnici se slažu da zahtijevamo odlazak ministra Ćorića, mislim da je to dovoljno razloga za prosvjed, kazao je.

Ranogajec je poručio da je Vlada prvi put u povijesti pomogla poslodavcima, tj. obrtnicima koji sada imaju ista prava kao i zaposlenik.

- HOK se za to izborio. Vlada je ponudila 70 posto granicu, ja sam predložio 60, prihvaćeno je. Da svi koji imaju pad prometa veći od 60 posto imaju prava, rekao je Ranogajec dodajući da su na istoj strani kao i Glas poduzetnika, ali da imaju različit pristup rješenju i načinu njegova rješavanja.

- Žalostan sam što Vlada nije donijela zakon da se zakonskim putem regulira moratorij na leasing, kredite. Mnogi su zbog banaka, nerazumijevanja leasing kuća pali u nemilost, rate im ostaju, a oni prihoda nemaju, dodao je.

Aladrović: Nemamo ekonomski problem

Aladrović se osvrnuo na optužbe o diskriminatornim mjerama. Kaže da mjere treba gledati iz konteksta epidemiologije tj. zdravlja, a ne ekonomije. Naglasio je da je ovo najveća intervencija države u gospodarstvo kao i da država imaju svoje fiskalne kapacitete koji su ograničeni.

- Zašto se ja duboko ne mogu složiti s gospodinom Oreščaninom da imamo ekonomski problem. Da je to tako, plaće bi imale strmoglavi pad jer bi poduzetnici dio tih sredstava pokušavali odvojiti za svoje poslovanje i mi bi imali rast nezaposlenosti, ali teze Oreščanina nisu točne jer plaće imaju blagi rast u 2020., što znači da se očuvala esencija poslovanja zbog državne intervencije, a nemate značajan pad nezaposlenosti. Jedini je sektor ugostiteljstva u kojem je pad nezaposlenosti veći od standarda, mi smo toga duboko svjesni i radimo sve da pomognemo, poručio je Aladrović rekavši da imamo pozitivnije trendove po pitanju tržišta rada nego druge europske zemlje.

Upitan hoće li se terase otvoriti 15. veljače, Aladrović je rekao da se nada da će što prije doći datum kada će mjere popustiti - ne samo zbog poduzetnika nego i zbog zdravlja nacije.

Ranogajec je istaknuo kako HOK traži da se rješavaju ovrhe. 

- Novac koji je trebao biti transferiran prema djelatnicima kao poticaj za očuvanje radnih mjesta ne smije biti predmet pljenidbe. Mi se također bunimo da predugo traje procedura oko povrata refundacije novaca, rekao je.

Reforma HGK i HOK-a


Što se tiče reforme HGK i HOK-a, Ranogajec je rekao da politika skuplja poene i potpise, a HOK radi u interesu svojih radnika. 

- Kada to dođe na red, dat ćemo argumente zašto je potrebno jedno takvo udruživanje. U Zagrebu u HOK-u radi 37 ljudi, ja nisam zaposlenik HOK-a. Naravno da nisam svemoguć, ali iz tog razloga nijedan obrtnik nije u radnom odnosu, mi smo sušta suprotnost HGK. Od 1. siječnja dvije godine nijedan novoosnovani obrt neće platiti ni kunu članarine, poručio je.

Aladrović je, govoreći o gospodarstvu u Sisačko-moslavčkoj županiji, rekao da su za to područje kreirali poseban paket mjera.

- Vlada će iza Banovine stajati snažno kako bi sačuvala radna mjesta. Revitalizacija tog prostora uz infrastrukuturu koja ne kreira radna mjesta nema budućnost, rekao je.

Što se tiče isplate potpora, kaže da je jedino mjesec studeni bio problematičan. Rekao je da su potpore za studeni isplaćene, a za prosinac će do kraja biti isplaćene početkom drugog tjedna. Isplate za siječanj su počele, a Aladrović naglašava da kašnjenja više neće biti. Za Čačića koji je rekao da se radi o sporoj administraciji kaže da ima pogrešne informacije.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!