S Pantovčaka stiglo novo priopćenje, ne nazire se kraj sukoba

10.11.2021.

16:07

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Milanović, Hranj, Plenković i Jandroković

Milanović, Hranj, Plenković i Jandroković

Foto: Ured predsjednika RH/Dnevnik / HRT

Nakon jučerašnje sjednice Vijeća za obranu, među otvorenim pitanjima, koja su poslužila za nova međusobna prozivanja, ostalo je i ono je li načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga Robertu Hranju bilo dopušteno govoriti ili nije. Zbog različitih tvrdnji i danas su se lomila politička koplja.

Nad sudjelovanjem admirala Hranja na sjednici Vijeća za obranu i danas upitnik. Predsjednik saborskog Odbora za obranu, koji je na sjednici bio kao član Vijeća, jučerašnju situaciju tumači ovako.

- Predsjednik je prethodno dao odgovore koji su nakon toga traženi od admirala i iskoristio je svoju mogućnost da praktički spriječi manipulaciju koja je išla prema admiralu Hranju, rekao je Franko Vidović, predsjednik saborskog Odbora za obranu.

Premijer tvrdi - Vidović ne govori istinu. Negira i navode iz sinoćnjeg priopćenja Ureda predsjednika u kojem se ističe da je premijer odlučio javno poniziti Hranja kada je rekao da mu nije bilo dopušteno govoriti.

- On je član Vijeća za obranu kao on, a ne kao netko tko ima vrhovnog zapovjednika. Ako ga se nešto pita i traži se njegov stav, onda je na njemu da da odgovor, a ne da mu netko drugi kaže: „Ne, ne, to je političko pitanje, vi nećete na to odgovarati”, rekao je premijer Andrej Plenković.

- Što se tiče ovoga da bih ja ponizio načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske, tu imamo čistu zamjenu teza, dodao je premijer.

Predsjedniku Sabora, koji je jučer također bio na sjednici Vijeća, postavljeno je pitanje o tome što je predsjednik Milanović Hranju zabranio govoriti.

- To vam ne mogu reći, ali je točno da mu je zabranio da govori. Ne bih prepričavao ono što se tamo događalo. Bio je situacija koje su zaista i meni isto tako bile neprirodne, neobične, rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora.

Iz Ureda predsjednika u novom priopćenju tvrde da lažu i premijer i predsjednik Sabora, koji je nazvan premijerovom višenamjenskom ulizicom.


- Nakon Andreja Plenkovića, koji je to jučer učinio podmuklo, danas je njegova višenamjenska ulizica Gordan Jandroković besramno slagao kako je predsjednik Republike zabranio načelniku Glavnog stožera OSRH admiralu Robertu Hranju da govori na sjednici Vijeća za obranu, stoji u u priopćenju Ureda predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Nije novo da lažu, ali sada svojim lažima u neugodnu situaciju dovode načelnika Glavnog stožera OSRH i perfidno ga pokušavaju uvući u raspravu u kojoj on, kao časni i profesionalni vojnik, ne želi sudjelovati, navode iz Ureda.

Kako bi zaštitio svoj dignitet, Hranj je poslao dopis predsjedniku Republike, predsjedniku Vlade i ministru obrane u kojemu, kako stoji u priopćenju Ureda predsjednika, sam najbolje opisuje svoje sudjelovanje na sjednici Vijeća za obranu.

Kako bi javnost dobila točnu informaciju, kaže se u priopćenju, Ured predsjednika je dopis prenio u cijelosti.

- Vezano uz brojne zahtjeve medija da komentiram svoje sudjelovanje na Vijeću za obranu, želim naglasiti da, kao profesionalni vojnik i kao načelnik GS OS RH, smatram neprimjerenim da iznosim detalje rasprave sa jučerašnjih sastanaka Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost. Smatram da je najvažnije da se o bitnim pitanjima vezanim za stanje u Oružanim snagama raspravljalo detaljno, angažirano i, vjerujem, u konačnici, konstruktivno, stoji u dopisu admirala Hranja.

Moje izlaganje bilo je vezano uz sposobnosti OS-a te stanje vojne infrastrukture, napisao je Hranj te dodao da je govorio i o detaljima dostizanja određenih sposobnosti.

- Zaključno, uvjeren sam da sam na sastanku Vijeća za obranu, u skladu s vlastitim spoznajama i znanjima, odgovorio na sva postavljena mi pitanja, napisao je Hranj u dopisu koji je objavio Ured predsjednika Republike.

Sve izrečeno unutar četiri zida čuli su samo sudionici jer sjednica je bila zatvorena za javnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!