USKOK vrši izvide u slučaju Eko Moslavina, gradonačelnik tvrdi da je afera inscenirana

19:29 / 08.09.2021.

Autor: Iva Magušić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Afera Eko Moslavina

Afera Eko Moslavina

Foto: Dnevnik / HRT

Tri dana nakon što je direktorica komunalne tvrtke u Kutini, HSLS-ova Andrijana Cvrtila, objavila snimke kojima navodno prokazuje političke pritiske pri zapošljavanju od HDZ-ova kutinskog gradonačelnika i HSLS-ova predsjednika Gradskog vijeća - progovorili su i prozvani akteri. Gradonačelnik Babić tvrdi to je inscenirana afera.


Direktorica Eko Moslavine tvrdi - 10 osoba zaposleno je ovdje političkom vezom, dvoje od njih radi kupovanja gradskih vijećnika.

- U slučaju Kouseka se podizala plaća putem ugovora o radu što smo imali priliku pročitati i vidjeti, a u slučaju Kindermana mu se zaposlio sin, rekla je Adrijana Cvrtila, direktorica Eko Moslavine (HSLS).

A oni su zauzvrat:

- Digli ruke u vijeću. Za proračun 2020. i rebalans proračuna za 2020. godinu, dodaje.

Snimke, kaže, sve govore.

- Zlatko ima svoj stil pa sjeti se kako te zavlačio za malog, ti si njega naganjao... Mi smo imali dogovor odmah čim završi školu da ćemo ga zaposliti. Ja sam mu rekao evo završio je školu i on ne zna gdje bude ga zaposlio, kazao je Dražen Kinderman, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Kutine (nezavisni) u razgovoru s Cvrtilom.

Za ruku u vijeću bivši gradski vijećnik tražio je bolje plaćeno radno mjesto, tvrdi Cvrtila.

- Čuj ako ne daš nama ono što je dogovoreno, ne možemo onda podržavati, kaže Darko Kousek, bivši gradski vijećnik, na snimci.

- A što si ti tražio?, pita ga Cvrtila.

- Radno 
mjesto, kaže Kousek na što mu Cvrtila odgovara da ga već ima.

- Kakvo? Referenta. Hoću sukladno struci i opisu posla. odgovara Kousek.


Cvrtila navodi i da je sve išlo preko predsjednika gradskog vijeća Davora Kljakića.

- Progledaj dalje, politika te je postavila politika će te maknuti, kazao je Davor Kljakić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Kutine (HSLS), na snimci.

Gradonačelnik sve demantira. Tvrdi da nikoga nikada nije prisiljavao na zapošljavanje, a da je Cvrtila bila u sukobu s drugim zaposlenicima.

- Pritužbi je bilo na stalne prijetnje nepravedne izmjene sitematizacije, slanja na čekanje bez razloga i otkaz. Iz moje suradnje s direktoricom vrlo brzo sam vidio da ona ima osvetnički nagon prema djelatnicima koje je zaposlio Slavko Sokol, rekao je Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine.

- Sve opomene o radu koje su obrazložene nisu bili niti zbog politike niti zbog mog terora nego zbog neizvršavanja radnih zadataka, rekla je Cvrtila.

Sve je prijavila mjerodavnim institucijama.

U cijelu aferu čini se uključio se i USKOK barem ako je suditi u po njihovom priopćenju, u kojemu su istaknuli da cijeli slučaj ne mogu komentirati jer u tijeku su izvidi, a postupci su tajni.

Zviždačica Cvrtila bila je članica HDZ-a, pa HNS-a, a sada je u HSLS-u čiji je predsjednik, nakon izbijanja afere, raspustio županijski ogranak.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!