19:46 / 06.03.2021.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HRT

Za gradonačelnika Zagreba kandidata sve više, retorika sve žešća

Bitka za Zagreb

Bitka za Zagreb

Foto: HRT / HTV

Ovaj vikend kandidati za gradonačelnika Zagreba odlučili su provesti s građanima, predstavljajući im svoje ideje i programe. Kandidata je sve više, a politička prepucavanja postaju sve žešća.

Miroslav Škoro, predsjednik Domovinskog pokreta, svoju je kandidaturu danas i službeno predstavio. U koaliciju, kaže, može sa svima, ali bez političke trgovine.

- Mene nitko ne može kupiti, zastrašiti ni ucijeniti jer sam u životu stvorio dovoljno da sam neovisan. Onaj gospodin, koji se zove Trnoružica, spavao je četiri godine, glasovao je za sve što se događalo u zagrebačkoj Skupštini. Sada se probudio i dijeli okolo lekcije. Malo je zakasnio, kazao je Škoro i prozvao tako HDZ-ova kandidata Davora Filipovića.

Filipović mu pak nije ostao dužan.

- Meni se čini da je on spavao u te protekle četiri godine jer da nije spavao, vidio bi da sam bio najveći kritičar pokojnog gradonačelnika Bandića u Skupštini. Ne bi bilo loše da ljudima kaže kako je novcima od adventskih kućica i najskupljeg parkinga gradio svoj dvorac, rekao je Filipović. Najavio je pritom i novi financijski model upravljanja gradom, prema kojem će se trošiti onoliko koliko se uprihodi.

Politička borba traje, Stranka rada i solidarnosti o kandidatu će odlučiti idući tjedan, a broj konkurenata raste.

- U izbornoj utrci svi su dobrodošli jer svatko će sasvim sigurno donijeti svoju kvalitetu i svoje programe. Građani će odabrati najbolje kao i uvijek do sada, kazala je Jelena Pavičić Vukičević, obnašateljica dužnosti gradonačelnika Zagreba.

Tomislav Tomašević vjeruje da mu je prednost u tome što je kandidaturu najavio još lani. Ulaskom Miroslava Škore u bitku, tvrdi, situacija se mijenja.

- Na ovom desnom spektru bit će svega. Izgleda da će to ovako biti, pa neću nazvati to ratom. Dok se oni bave jedni drugima, ja se bavim Zagrebom, kazao je Tomašević., Možemo!

Protiv kandidata s desnice u drugom krugu ništa ne bi imao SDP-ov Joško Klisović. A kasne objave kandidature, poput Škorine, tumači ovako.

- To je pitanje političke procjene, političkog talenta osoba koje to rade. Prema tome, oni su procijenili da je tako nešto najbolje da bi dobili, očigledno, simpatije jednog broja birača, rekao je Klisović, SDP.

To što mu se povećava konkurencija u borbi za isto biračko tijelo ne zabrinjava Zvonimira Troskota.

- Ja ih ni ne vidim kao svoje konkurente jer nisam dio tih struktura, nisam premazan, nemam putra na glavi, čist sam po tom pitanju, kazao je Troskot, MOST.

HNS-ov Željko Uhlir, inače i državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva, osim strategije za obrtnike, u borbi za gradonačelničko mjesto najavljuje otvaranje stranačkog ureda.

- Osobno ću razgovarati s građanima koji imaju neke probleme u gradu, u vezi s potresom, komunalnim pitanjima, suvlasničkim odnosima, svemu onome za što sam ja stručnjak, rekao je Uhlir.

Utrka za najmoćniju poziciju u Zagrebu sve je žešća, a prava bitka za svaki glas tek počinje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!