Vlada donijela novi paket pomoći koji će obuhvatiti gotovo milijun građana

22.12.2022.

19:05

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Vlada je donijela još jedan paket mjera pomoći građanima, posebno usmjeren na socijalno najugroženije. Mjere obuhvaćaju umirovljenike s najnižim mirovinama, osobe s invaliditetom, nezaposlene te sve korisnike sustava socijalne skrbi i doplatka za djecu, sveukupno njih oko milijun. Država će za to izdvojiti malo više od 700 milijuna kuna. Jednokratnu novčanu pomoć dobit će umirovljenici s mirovinom do 4360 kuna, a ovisno o visini mirovine dodatak iznosi od 400 do 1200 kuna, koliko će dobiti oni s najmanjim mirovinama, do 1850 kuna. Korisnici prava u sustavu socijalne skrbi dobit će 1000 kuna. Jednokratna pomoć korisnicima doplatka za djecu, ovisno o broju djece, iznosi od 300 do 1100 kuna. Pomoć će dobiti i stradali u potresu, odnosno oni koji su i dalje u privremenom smještaju, i to 2000 kuna po osobi, a najviše 10 tisuća po kućanstvu.


U borbi s inflacijom i cijenama energenata, Vlada je donijela još jedan paket pomoći koji će obuhvati milijun građana.

- Ovo su mjere koje imaju svoj socijalni karakter, koje ponovno obuhvaćaju umirovljenike s nižim mirovinskim primanjima, koje obuhvaćaju osobe sa invaliditetom, koje obuhvaćaju nezaposlene i sve korisnike sustava socijalne skrbi kao i korisnike doplatka za djecu, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Umirovljenici pozdravljaju odluku, ali su za 13. mirovinu

Uštedama u proračunu izdvojit će se 718 milijuna kuna. Jednokratnu novčanu pomoć dobit će 695 tisuća umirovljenika, čija mirovina nije veća od 4360 kuna.

- Umirovljenici koji imaju mirovinu do 1850 kuna dobit će jednokratni dodatak u iznosu od 1200 kn. Od 1850 do 2350 devesto kuna, od 2350 do 3350 šesto kuna i od 3350 do 4360 kuna četristo kuna, rekao je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Ovo je za umirovljenike četvrta jednokratna pomoć u dvije godine.

- Pozdravljamo svaku mjeru koja će pomoći ljudima da kupe hranu i plate režije da se mogu grijati jer to su bazične potrebe, ali mi mislimo kako to nije rješenje, komentirala je Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske. Objasnila je kako umirovljeničke udruge smatraju da bi umjesto nekoliko jednokratnih isplata godišnje, trebala ići isplata 13. mirovine za sve umirovljenike koji su mirovinu stekli radom u Hrvatskoj, a što bi stajalo tri milijarde kuna.

- Ako država ne može izdvojiti toliko, onda smatraju kako bi bilo pravednije da svatko dobije od 70 do 75 posto svoje mirovine kao 13. mirovinu, koja postoji u većini europskih zemalja, i da se tako uvede pravičan sistem koji bi postavio brane protiv siromaštva. 

Ipak, Petrović dodaje kako pozdravljaju što će ovih dana pomoć dobiti i oni s nacionalnim naknadama za starije te branitelji.


Po tisuću kuna dobit će i 160 tisuća korisnika naknada socijalne skrbi.

Saborska zastupnica i pomoćnica ravnateljice ustanove URIHO Ljubica Lukačić smatra pak kako je jednokratna naknada od 1000 kuna dobra financijska injekcija za sve one koji primaju osobnu invalidninu, doplatak za tuđu pomoć i njegu te doplatak za djecu, što se odnosi i na djecu s teškoćama u razvoju.

 - Ja mislim da je to dobro. Vlada je pokazala ovom prigodom kako misli o svojim građanima i onima koji su nam bliski, rekla je Ljubica Lukačić, pomoćnica ravnateljice ustanove URIHO i saborska zastupnica (HDZ).

Pomoć primaju i korisnici dječjeg doplatka.

- Ovom mjerom obuhvatit ćemo 250 tisuća djece i na ovaj način ćemo pomoći 125 tisuća korisnika ove mjere. Sredstva su osigurana kao što sam i rekla u vrijednosti većoj od 60 milijuna kuna, rekla je Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Novčanu pomoć od dvije tisuće primit će i svi oni koji zbog posljedica potresa borave u privremenom smještaju. Na još šest mjeseci produljuje se i postojeće mjere pomoći na potresom pogođenim područjima.

- Riječ je o otpisu potraživanja i naknade za električnu i toplinsku energiju, korišenju autoceste A11 Zagreb - Sisak, bez plaćanja cestarine, produženju besplatnog prijevoza vlakom i otpisu potraživanja radiotelevizijske pristojbe, objasnio je Plenković.

Glinska dogradonačelnica: Pomoć je ok, ali trebalo je obnoviti kuće

Humanitarna aktivistkinja i dogradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić smatra da će stradalima u potresu svaka kuna dobro doći, ali neće umanjiti neučinkovitost Vlade u pogledu obnove jer je država u dvije godine od potresa na Banovini obnovila samo šest kuća.

- Da su oni 28. ili 29. prosinca podijelili u ruke sto ključeva od kuća, onda bi to bilo krasno, ali ta novčana pomoć njima ne znači ništa, rekla je Hini Bakšić Mitić, koja je na dogradonačelničku dužnost izabrana kao neovisna iz redova srpske nacionalne manjine.

Upitala je pritom misli li Vlada da će ljudi s dvije ili pet tisuća kuna jednokratne pomoći biti mirni mjesec dana za ove božićne blagdane i da će zaboraviti da dvije godine žive u kontejnerima i da ništa nije napravljeno.

- Pa 500 kuna stoji metar drva, mislim da to nije nikakva pomoć, ocijenila je.

Jednokratna pomoć isplaćivat će se do kraja godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!