19:04 / 11.03.2021.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/HRT

EU odobrio četvrto cjepivo, nekoliko država suspendira AstraZenecu

Koronavirus

Koronavirus

Foto: HRT / HTV

Prošlo je točno godinu dana od kada je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju bolesti COVID-19. Do danas je u svijetu zaraženo gotovo 120 milijuna ljudi, a od posljedica zaraze preminulo je njih više od dva milijuna 600 tisuća. 

Najviše žrtava, već više od pola milijuna, imaju Sjedinjene Američke Države. U borbi protiv pandemije do sada je utrošeno oko 150 milijuna doza različitih cjepiva. Europska unija danas je odobrila i četvrto cjepivo protiv COVID-a, tvrtke Johnson & Johnson, koje se, za razliku od dosadašnjih, daje u jednoj dozi. Istodobno, sve više zemalja, iz opreza, privremeno obustavlja cijepljenje AstraZenecom.

Prije godinu dana vjerovalo se da će zaraza nepoznatim koronavirusom trajati samo nekoliko tjedana. Godinu dana poslije virus je mutirao, novi se sojevi šire većom brzinom, a cijepljenje je, pak, sporije od očekivanog.

Peter Daszak, član istraživačkog tima Svjetske zdravstvene organizacije o podrijetlu bolesti COVID-19, kaže kako je uvjeren da će se prilično brzo, u sljedećih nekoliko godina, otkriti relevantni podaci o izvorištu pandemije i načinu njezina širenja.

Bosna i Hercegovina bori se s novim valom zaraze. Samo danas potvrđeno je 1338 novih slučajeva, u protekla 24 sata 28 je preminulih. Udio pozitivnih među testiranima veći je od 70 posto.

Cijepljenje zdravstvenih radnika počelo je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Od 5.000 doza cjepiva iz donacije koja je nedavno stigla iz Srbije, Hercegovačko-neretvanska županija dobila je samo 550.

Jurica Arapović, specijalist infektologije iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar kaže da je u BiH gotovo 5500 ljudi umrlo od COVID-a. Preporučuje da se svi cijepe, najprije zdravstveni djelatnici, a potom i svi ostali po prioritetima.

video thumb

Srbija ima više od pola milijuna registriranih slučajeva zaraze od početka epidemije, uz još 24 smrtna ishoda u posljednja 24 sata. Zdravstveni dio vladina tima za COVID bez uspjeha već nekoliko dana traži oštrije zatvaranje. Prethodna dva vikenda primjenjivano je, naime, samo ograničeno zatvaranje.

Nakon što su neki AstraZenecom cijepljeni Danci razvili poremećaj zgrušavanja krvi, suspendirana je njegova upotreba na 14 dana. Zbog istog su razloga to već učinile Austrija, u kojoj se istražuje i smrtni slučaj, tri baltičke države, Luksemburg i Norveška.

- Prvo i najvažnije pravilno je otkrivanje i ispitivanje mogućih rizika povezanih s cjepivom. Zato mislim da je ispravna odluka da se cjepivo AstraZenece zasad stavi na čekanje, dok ne budemo imali dovoljno medicinskih razloga da njime nastavimo cijepiti, kazala je danska premijerka Mette Frederiksen.

Uvjetnu primjenu jednodoznog cjepiva američke tvrtke Johnson&Johnson preporučila je Europska agencija za lijekove. Djelotvorno i protiv brazilskog i južnoafričkog soja virusa, prema ispitivanjima, ono je 100 posto učinkovito u sprečavanju hospitalizacije i smrti, 66 posto štiti od ozbiljnijih simptoma. Očekuje se da će Europska komisija ubrzo odobriti puštanje na tržište tog četvrtog cjepiva koje se koristi u Europskoj uniji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!