Hunter Biden pod istragom posebnog istražitelja

12.08.2023.

Zadnja izmjena 22:48

Autor: Vibor Vlainić/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Za američkog predsjednika Bidena, istraga protiv njegova sina postaje sve veći politički uteg. Iako demokrati pokušavaju smiriti strasti i odmahuju rukom, imenovan je posebni istražitelj koji će se baviti problematičnim Hunterom Bidenom. Republikanci su to jedva dočekali kako bi pokušali umanjiti važnost kaznenih istraga protiv Donalda Trumpa.

Američki predsjednik Joe Biden nije imao volje za novinarska pitanja dok je iz Bijele kuće odlazio na vikend u rodni Delaware. Reportere je posebno zanimalo što će predsjednik reći na novi trenutak u istrazi protiv njegova sina, Huntera Bidena.

Jer istraga je ušla u još ozbiljniju fazu. David Weiss, tužitelj koji je godinama vodio slučaj protiv Huntera Bidena zbog utaje poreza i protuzakonito držanje oružja, dobio je ulogu posebnog istražitelja. To znači da za istragu sada ima slobodne ruke.

- Posebni istražitelj neće biti podložan svakodnevnom nadzoru bilo kojeg dužnosnika ili odjela, ali on mora poštovati pravila i procedure ministarstva, rekao je američki ministar pravosuđa, Merrick Garland.

Weiss je Bidenu u lipnju ponudio nagodbu u sklopu koje bi predsjednikov sin priznao krivnju i dobio samo uvjetnu kaznu. Ipak, nagodbu je odbila savezna sutkinja, što znači da slijedi nastavak istrage i suđenje. A Weiss će nastaviti posao s novim ovlastima.Pravni stručnjak: Tužitelj nije nepristran


- To je čovjek koji je bio spreman pružiti lijepu nagodbu predsjednikovu sinu i stoga kako on može biti nepristran i ovo objektivno istraživati kao posebni istražitelj? Moramo imati na umu koja je svrha posebnog istražitelja. To je netko prividno izvan vlade, izvan ministarstva pravosuđa tko ima svjež pogled na činjenice, rekao je stručnjak za pravosuđe, Michael J. O'Neill.

Zbog svega Joe Biden sve će teže izbjegavati pitanja o postupku protiv svojeg sina, i to dok vodi kampanju za novi predsjednički mandat. Republikanci su već kritizirali njegovu administraciju da optužnicama protiv Donalda Trumpa želi skrenuti pozornost s Huntera.

- Čini se da svaki put kad mu poraste popularnost u anketama, Donald Trump dobije novu optužnicu. Izgleda da nakon što doznate prave stvari o pozadini Bidenovih, njega sljedeći dan optuže, predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Kevin McCarthy.

Posebni istražitelji u prošlosti su znali znatno povećati opseg svoje početne istrage. Republikanci se nadaju da će se pod povećalom naći poslovanje Huntera Bidena u Kini i Ukrajini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!