Povećava se pritisak na Izetbegovića, SDA traži novo vodstvo

10.05.2023.

13:42

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Konferencija za medije Stranke demoktraske akcije (SDA)

Konferencija za medije Stranke demoktraske akcije (SDA)

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Utjecajni državni zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović prvi je u srijedu otvoreno pokazao postojanje nezadovoljstva ulogom Bakira Izetbegovića na čelu najveće bošnjačke stranke nedugo nakon što je ona, prvi put u dva desetljeća, završila u oporbi na razini države i u Federaciji BiH.

- Ovo je predah koji je dobro došao SDA ukoliko ga aktualno vodstvo bude znalo iskoristiti, odnosno ukoliko se iskoristi da se SDA demokratizira, rekao je Mehmedović u intervju za državnu Bosanskohercegovačku radioteleviziju (BHRT).

Upitan treba li Izetbegović ostati na čelu nakon kongresa stranke koji se očekuje na jesen ove godine, Mehmedović je ocijenio da stranci trebaju promjene.

- Trebaju li Izetbegovići otići, to treba odrediti kongres. Ne mogu to prejudicirati, ali SDA trebaju promjene, rekao je zastupnik u državnom Parlamentu BiH.

Dodao je kako se stranka mora ograditi od svih negativnosti koje su potresale SDA dok je ova stranka bila na vlasti zadnjih godina.

Nedavno je izabrana nova Vlada Federacije BiH na čelu s predsjednikom SDP-a BiH Nerminom Nikšićem, a čine je još ministri iz bloka stranaka Naroda i pravde te Naše stranke zajedno sa strankama Hrvatskog narodnog sabora BiH.

U vladi prvi put nakon dva desetljeća nema SDA


Ranije je ova stranka ispala i iz sastava državnog Vijeća ministara, a na općim izborima 2. listopada njezin predsjednik Bakir Izetbegović je izgubio u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH od SDP-ova kandidata Denisa Bećirovića.

Nedavno je bivši premijer Federacije i SDA-ov dužnosnik Fadil Novalić nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog korupcijske afere s nabavkom respiratora u vremenu epidemije koronavirusa.

Sebiji Izetbegović, supruzi Bakira Izetbegovića, oduzete su znanstvene titule magistre i doktora medicinskih znanosti, a bliskom im bivšem šefu Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću Osmici poništene su tri visokoškolske diplome zbog krivotvorenja.

On je pod istragom tužiteljstva za korupciju, a američka administracija ga je stavila na crnu listu zbog sumnji da je zloporabio agenciju za vlastito bogaćenje te u interesu ostanka SDA na vlasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!