Raketiranje na Belgorod moglo bi utjecati na mirovne pregovore

01.04.2022.

23:08

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik3/HRT

Gore tankovi nafte u Belgorodu

Gore tankovi nafte u Belgorodu

Foto: Ministarstvo za hitne slučajeve Ruske Federacije / HRT

Iako je najavljeno da će danas napokon profunkcionirati humanitarni koridor kojim će se iz razorenog Mariupolja izvući više od 150 tisuća civila, to se još nije dogodilo. Rusi pak optužuju ukrajinsku vojsku za raketiranje naftnog pogona u ruskom gradu Bjelgorodu i upozoravaju da bi to moglo utjecati na mirovne pregovore. Ukrajina tvrdi da nije izvela napad.

Kada je početkom ožujka projektil pogodio jednu od stambenih zgrada u opkoljenom Mariupolju u Ukrajini, 14-godišnja Karina Ivaščenko uzela je olovku i bilježnicu i počela crtati.

Karina kaže da su joj crtanje i pisanje ne samo pomogli odvratiti pozornost od rata, nego su ubrzo postali njezin mehanizam suočavanja. Nacrtala je, kaže - svoje strahove, strahove od rata i pucnjave na ulicama.

Zaustavljen humanitarni konvoj za Mariupolj

Karina je sada u poljskom Krakowu, ali u njezinom razrušenom rodnom gradu, Mariupolju, ostalo je još 160 tisuća njezinih sugrađana. Do kojih se ni danas, usprkos obećanjima s najviših razina u Moskvi i Kijevu, nije probio humanitarni konvoj Crvenog Križa.

Iz Međunarodnog odbora te organizacije poručuju: "Naš se tim koji je na putu za Mariupolj kako bi olakšao siguran prolaz civila, morao se vratiti u Zaporižje, nakon što su dogovori i uvjeti onemogućili nastavak naše akcije. Pokušat ćemo ponovno sutra".

Od jutra u Bjelgorodu gori osam tankova ruske nafte

U Bjelgorodu, na samom zapadu Rusije, 35 kilometara od granice s Ukrajinom, od zore gori 8 tankova nafte. Rusija je za napad odptužila ukrajinsku vojsku koja je, prema njima, iz dva helikoptera raketirala skladište ruskog energetskog diva Rosneft. Kijev ne želi preuzeti odgvornost.

- Ne mogu niti potvrditi niti odbaciti tvrdnju da je Ukrajina bila umiješana u ovo samo zato što ne posjedujem sve vojne informacije, poručio je ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

Iz Kremlja dolazi odgovor glasnogovornika Dmitrija Peskova: "Naravno, to nije nešto što se može smatrati stvaranjem povoljnih uvjeta za nastavak mirovnih pregovora".

Gdje je Aleksandar Njevzorov?

Aleksandar Njevzorov bio je prvi istaknuti ruski politički komentator koji je ispitan zbog širenja "lažnih" informacija o ruskoj vojsci zbog novog zakona uvedenog nakon što je predsjednik Vladimir Putin poslao vojsku u Ukrajinu 24. veljače.

Nikada nikome, kaže Njevzorov - nije krio da je u ovoj situaciji na strani Ukrajine, da je Ukrajina žrtva i mučenica, a Rusija agresor, diktator i zločinac. Kako ga više ne mogu pronaći u Rusiji, istražitelji nastoje otkriti na kojoj je lokaciji ovaj 63-ogodišnji novinar - veteran i bivši član parlamenta.

- A veliki predsjednik nije veliki taktičar. On je nažalost čovjek koji nije izučio zanat, koji ne može usvojiti iskustva Europe i svijeta, koji se okružio samo ulizicama i lopovima. Na kraju, naravno, tragičan ishod za njega je neizbježan, kaže Njevzorov.

U Černobilu zarobljeno 200 pripadnika ukrajinske garde

Ruske trupe povukle su se iz sada nefunkcionalne nuklearne elektrane Černobil, koju su zauzele 24. veljače - prvog dana rata.

Gradonačelnik Slavutiča, grada u kojem živi većina radnika Černobila, tvrdi kako je oko 200 pripadnika ukrajinske nacionalne garde - koji su bili među zarobljenima u elektrani - vjerojatno odvedeno u Rusiju, kao ratni zarobljenici.

Inače, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Mariano Grossi, ustvrdio je kako su razine radijacije oko elektrane "sasvim normalne".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!