Ron DeSantis ušao u utrku za Bijelu kuću, problemi na Twitteru

25.05.2023.

Zadnja izmjena 19:10

Autor: Vibor Vlainić/Dnevnik/HRT/IMS/V.K./Hina

Ron DeSantis

Ron DeSantis

Foto: Twitter @RonDeSantis / Handout via REUTERS

Salvu bijesnih uvreda ispalio je Donald Trump na račun guvernera Floride Rona DeSantisa koji je objavio da ulazi u predsjedničku utrku. Istraživanja Trumpu daju veliku prednost nad DeSantisom i ostalim republikancima koji će se boriti za nominaciju republikanske stranke. Ali, do izbora 2024. dovoljno je vremena za preokret.

Guverner Floride Ron DeSantis imao je kaotičan početak svoje utrke za predsjedničke izbore 2024. kada su se u srijedu pojavili problemi na internetskom forumu čiji je domaćin bio vlasnik Twittera Elon Musk, a koji je trebao prikazati DeSantisa kao sposobnog predsjedničkog kandidata.


Prijenos sat vremena dugog razgovora na Twitteru, koji je bio zamišljen kao formalno pokretanje DeSantisove kampanje, ostao je bez zvuka dulje vrijeme i tisuće korisnika se ili nisu mogli pridružiti ili su blokirani.Bio je to nepovoljan početak kampanje koja se temeljila na guvernerovom imidžu sposobnog političara.

- Moramo okončati kulturu gubitništva koja je zarazila Republikansku stranku posljednjih godina, rekao je DeSantis na susretu s Muskom nakon što su problemi većinom riješeni.

Na Twitteru je bio popularan hashtag #DeSaster (katastrofa). DeSantisov ulazak u republikansko natjecanje znači i obračun s njegovim nekadašnjim saveznikom, bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom koji je izgubio predsjedničke izbore 2020. od demokrata Joea Bidena.

Guverner Floride predstavljao se kao učinkovit političar koji se suprotstavio saveznoj vladi zbog politike covida i koji je ostavio neizbrisiv konzervativni pečat u svojoj saveznoj državi.Na Floridi se zalagao za zabranu podučavanja pojmova kao što su rodni identitet i sustavni rasizam u svrhu zaštite male djece i kao otpor progresivnoj ideologiji.S rastućim nacionalnim profilom i očekivanim velikim financijskim resursima,

DeSantis (44) je odmah postao Trumpov najveći suparnik za republikansku nominaciju.

- Vlada se ne bavi zabavom, niti izgradnjom brenda, rekao je DeSantis, suptilno kritizirajući Trumpa.

Naime, ni jednom nije imenom spomenuo Trumpa tijekom događaja.

Trump (76) se nije suzdržao od ismijavanja DeSantisa na svojoj društvenoj mreži, Truth Social, zbog posrnulog početka njegove kampanje.

- Moj crveni gumb je veći, bolji, jači i radi (ISTINA!), objavio je Trump, "Tvoj ne radi".

Musk je priznao da je bilo "tehničkih problema zbog same veličine" događaja, ali je dodao da je "stvarno odlično da ljudi mogu izravno čuti predsjedničke kandidate".

U jednom trenutku je događaj na Twitteru privukao više od 600 tisuća slušatelja. Do kraja ih je ostalo nešto manje od 300 tisuća. Glasnogovornik DeSantisove kampanje, Bryan Griffin, poručio je na Twitteru da je entuzijazam za DeSantisa "doslovno rasturio internet".

Kampanja je prikupila milijun dolara u sat vremena, dodao je Griffin.

video thumb

Trump sebi pripisuje zasluge što je DeSantis, koji je do tada bio uglavnom nepoznat, 2018. prvi put izabran za guvernera Floride. U toj saveznoj državi DeSantis je olakšao pristup vatrenom oružju, smanjio dostupnost pobačaja te u školama ograničio informiranje o rodnom i spolnom identitetu. Zbog stajališta prema LGBTQ zajednici zaratio se s korporacijom Disney. U republikanskoj stranci moglo se čuti da je DeSantis Trump, ali bez šarma.

- Za njega je izazovno to što nije karizmatičan govornik. Statistike pokazuju da članovi Republikanske stranke traže kandidata koji nastupa sa snagom i autoritetom, ali i kandidata s kojim biste poželjeli popiti pivo. Rijetko smo čuli da netko kaže da bi želio popiti pivo s Ronom DeSantisom, ističe Elisabeth Anker, Sveučilište George Washington.

DeSantis trenutačno može računati na gotovo 130 milijuna dolara iz stranačkih fondova za svoju kampanju. Tu je u prednosti nad Trumpom koji je do sada skupio stotinjak milijuna manje. 44-godišnji DeSantis u kampanji može računati na veliku potporu svoje supruge Casey, koju je upoznao dok je bila televizijska voditeljica.

Trump vodi u anketama


Ankete pokazuju da Trump ima više od 2 prema 1 prednost pred guvernerom Floride, koji se već dugo smatra republikanskom zvijezdom u usponu i vjesnikom nove generacije vođa u stranci. Trump, koji je svoju kandidaturu najavio u studenom, također ima prednost u organiziranju svoje kampanje u ključnim saveznim državama u ranom glasanju. DeSantisov glavni argument za njegovu kandidaturu vjerojatno će biti da je on jedini republikanac koji može poraziti Bidena.


Većina republikanaca pažljivo će promatrati DeSantisa kako bi vidjeli može li se oporaviti od svojih pogrešnih koraka u vanjskoj politici, kao što je njegova početna nevoljkost da izrazi potporu Ukrajini nakon ruske invazije.


U tjednima koji su prethodili njegovoj predsjedničkoj kandidaturi, DeSantis je obišao zemlju, posjećujući savezne države poput Iowe i New Hampshirea koje će održati rana natjecanja za nominaciju. Hvalio se svojim iskustvom kao guverner Floride, uključujući svoje bitke sa saveznom vladom oko politike pandemije.


DeSantis i njegovi savjetnici bili su odlučni pričekati s ulaskom u utrku dok mu zakonodavno tijelo Floride ne dodijeli niz političkih pobjeda, a zastupnici su učinili upravo to.Potpisao je mjere koje su strogo ograničile pobačaj u Floridi, olakšale stanovnicima nošenje skrivenog oružja, proširile program vaučera kako bi studentima omogućile pohađanje privatnih škola i ukinule financiranje progresivnih programa na javnim sveučilištima, između ostalog.


DeSantis je i dalje u oštroj borbi s tvrtkom Walt Disney Co zbog kritika tvrtke na zakone koji zabranjuju podučavanje koncepata rodnog identiteta u javnim školama.Ostali republikanski kandidati su bivša američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley i senator iz Južne Karoline Tim Scott.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!