Unatoč novim optužbama Trump nastavlja izbornu kampanju

13.08.2023.

Zadnja izmjena 19:40

Autor: Vibor Vlainić/Dnevnik/HRT

Unatoč novim optužbama za rukovanje povjerljivim dokumentima, bivši američki predsjednik Donald Trump nastavlja izbornu kampanju. 


Obišao je saveznu državu Iowu, u isto vrijeme kada je tamo bio i njegov republikanski protukandidat guverner Floride Ron DeSantis. 

Početkom idućeg tjedna pred veliku porotu u Georgiji doći će nova, potencijalno četvrta optužnica protiv Trumpa. Ako velika porota potvrdi optužnicu, Trumpa bi moglo dočekati i suđenje za miješanje u američke izbore 2020. godine.

Novinarima je poručio da ne namjerava prihvatiti nagodbu o priznanju krivnje.

- Nismo učinili ništa loše i neće prihvatiti nagodbu. To je pametno pitanje, ali ne prihvaćamo sporazume o priznanju krivnje jer ja nisam učinio ništa loše. To se zove miješanje u izbore, znate li što to znači? Ovu je optužnicu podigao Joe Biden, jer ne može sam od sebe ponovno dobiti izbore. Ne može pobijediti na temelju glasova, rekao je Trump.

video thumb

Najveća predizborna potpora


Republikanci koji žele u Bijelu kuću na sve moguće trudili su se privući birače na sajmu u Iowi. Pa čak i repanjem. Sve to palo je u vodu kada je stigao Donald Trump, čovjek koji među republikanskim glasačkim tijelom ima status božanstva.

- Ostali kandidati stigli su ovamo i slušalo ih je možda šestero ljudi. Nama su došle tisuće. Stali smo na tri mjesta i nikada nas nisu tako dobro primili, istaknuo je Donald Trump, bivši predsjednik SAD-a. 

Trumpovim obožavateljima ne smetaju tri optužnice za kaznena djela bivši predsjednik kaže da je to politički progon. U slučaju optužbe za urotu nakon posljednjih izbora, sutkinja je posebnom naredbom pokušala ograničiti ono što Trump javno može govoriti o postupku.

- Moram detaljnije proučiti tu naredbu. Sve je to lažno, sve je izmislio Biden zato što ne može pošteno pobijediti. To se zove upletanje u izbore, rekao je Trump. 

Trump je nastupom potpuno zasjenio guvernera Floride, Rona DeSantisa. Iako je na drugome mjestu među republikancima, potpora mu je u slobodnom padu i Trump ima prednost od četrdesetak posto. DeSantisu birači najviše zamjeraju nedostatak karizme.

- Smanjit ćemo broj birokrata u Washingtonu za najmanje 50 posto. Pobrinut ćemo se da agencije koje zlorabe moć, kao što je FBI ili čak ministarstvo pravosuđa, snose posljedice za to. Pripremite se. Mnogo toga ćemo učiniti i mislim da se to močvari neće svidjeti, kazao je Ron DeSantis, kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju.

Sajam u Iowi mjesto je koje se u predsjedničkoj kampanji ne preskače. U toj saveznoj državi u siječnju se održavaju prvi republikanski predizbori, i mogli bi odrediti stranački smjer za predsjedničke izbore. Trump ima najveću predizbornu potporu među republikanskim biračima u suvremenoj povijesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!