Život u Lavovu u vrijeme ratnih zbivanja

18.03.2022.

23:26

Autor: Zrinka Grancarić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Život u Lavovu u vrijeme ratnih zbivanja

Život u Lavovu u vrijeme ratnih zbivanja

Foto: HTV / HRT

U Lavovu - gradu 80-ak kilometara od granice s Poljskom, građane i desetke tisuća izbjeglica koje su ondje, probudile su sirene kad je Rusija raketirala tvornicu za popravak zrakoplova. HRT-ova ekipa donosi priču kako se građani nose sa svakodnevnim ratnim zbivanjima.


Dnevno se na nekoliko lokacija u Lavovu sprema 18.000 obroka. Cilj im je 100.000 obroka dnevno. Lokacije su tajne, zabranjeno je snimanje detalja koji bi ih mogli učiniti potencijalnom metom. Hrane vojsku i izbjeglice. Kuhanje su organizirali profesionalni ugostitelji.

Nastja Motruk do prije dva tjedna u svom malom obrtu šivala je nosiljke za djecu. Danas šije prsluke za vojsku. Zaposlila je i žene izbjegle s istoka Ukrajine. Mali vrijedan pogon, pun emocija.

Kao i uvijek u vanrednim okolnostima – inovativnosti ne nedostaje. Bori se kao Ukrajinac, poruka je na majcama koje se prodaju online. Pošiljke iz ove radionice već se šalju diljem svijeta. Narudžbe ne mogu gotovo ni ispuniti kolika je potražnja.

Svi žele pomoći. Oleksandra je napustila svoj posao u Londonu kako bi s istoka Ukrajine izvukla roditelje. Smjestila ih je u Berlinu, a ona je ostala u Lavovu. Pomaže gdje stigne. Kaže, ne bih mogla sjediti na svom kauču u Londonu i gledati vijesti.

Ovakvo zajedništvo nikad nije bilo u Ukrajini, ističu svi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!