20:09 / 04.11.2021.

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Ćorić: Prodaja Sberbank Hrvatske neće izazvati promjene u vlasništvu

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dnevnik / HRT

Ruski Sberbank, kod nas najpoznatiji kao kreditor nekadašnjeg Agrokora i suvlasnik današnje Fortenove, napušta hrvatsko bankarsko tržište, ali i još četiri tržišta u regiji. U našoj zemlji ima trideset poslovnica i osma je banka po veličini. Kupac je AIK banka iz Srbije u vlasništvu Miodraga Kostića. Za sada se klijentima Sberbanka u Hrvatskoj ništa ne mijenja, jer se čeka zaključenje transakcije, što bi moglo potrajati i do godinu dana. 


Ruski bankarski gigant Sberbank u Hrvatskoj je prisutan od 2012., kada je kupio Volksbank. Sada, uz hrvatsku podružnicu, europska centrala Sberbanka prodaje i one u Sloveniji, Mađarskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini.

- Sberbank Europe donio je odluku o smanjenju svoje geografske prisutnosti u središnjoj i istočnoj Europi kako bi se usredotočio na svoja ključna tržišta i ispitao nove poslovne modele, priopćili su iz grupacije Sberbank Europe.

Ova prodaja ni na koji način ne utječe na vlasništvo Sberbanka u Fortenovi. Naime, ruska centrala Sberbanka i dalje je njihov najveći pojedinačni dioničar - kažu u Fortenova Grupi.

- Taj kreditni aranžman nije išao iz centrale, koliko znam, tako da već po priopćenju iz Fortenove imate priliku razaznati da do nikakvih poremećaja u vlasničkoj strukturi neće doći, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Sberbankove podružnice u svih pet zemalja preuzima AIK banka iz Srbije, inače dio MK grupe u vlasništvu Miodraga Kostića. Kažu, ovom će akvizicijom postati jedna od najvećih regionalnih bankarskih grupa.

- Pored rasta poslovanja, naš primarni fokus je da klijentima pružamo najkvalitetnije korisničko iskustvo kroz inovativne i suvremene bankarske proizvode kreirane u skladu s njihovim realnim potrebama, naglasila je predsjednica Izvršnog odbora AIK Banke Jelena Galić

Miodrag Kostić vodeći je poslovni čovjek Srbije, jedan od najbogatijih u regiji, vlasnik šećerana, hotela, banaka. U hrvatskoj Savudriji i slovenskom Portorožu ima i hotele Kempinski. Želju za širenje u Hrvatsku nikad nije skrivao.

- Svakako sam zainteresiran za kupovinu svega onoga što je vezano za kupovinu svega onoga što je vezano za biznis kojim se mi bavimo, a to je agrar, banke i hoteli, kazao je predsjednik Uprave i vlasnik MK grupe Miodrag Kostić, 12. veljače 2018.

Zaključenje ove bankarske transakcije iznimno je složeno, jer podliježe odobrenjima nacionalnih i međunarodnih regulatora, pa se očekuje u drugom dijelu 2022. godine.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!