Bučino ulje
Foto: HTV / HRT
Hrvatska postaje sve prepoznatljivija kada je riječ o proizvodnji bučina ulja. Nedavno su naši uljari na prestižnom ocjenjivanju u Bruxellesu osvojili tri zlatne medalje. Vodimo vas u Seljanec - malo mjesto nedaleko od Ivanca gdje smo provjerili kako nastaje zlatno ulje.
Seljanec - pitomo mjesto pokraj belskih dvoraca - u kojemu se mještani bave šumarstvom i poljoprivredom. Najzastupljenije su ratarske kulture kukuruz i pšenica te u posljednje vrijeme - bundeva. Branko Vidaček sije je ove godine gotovo na sedam hektara.
- Kod nas bundeva nije nekakav standard, ali mi smo je počeli sijati lagano iz godine u godinu, unazad 20 godina, objašnjava Vidaček.
Upravo je iz ovih seljanskih sjemenki nastalo zlatno ulje - nagrađeno nedavno na ocjenjivanju u Belgiji.
- To je priznanje za kvalitetu kojom se možemo ponositi, no ne možemo se s količinama komparirati s proizvođačima vani, dodaje.
Ulja su u Bruxellesu ocjenjivali kuhari s Michelinovim zvjezdicama, članovi francuske kulinarske akademije.
- Radi se o natjecanju koje se može usporediti s Michelinovim zvjezdicama gdje u prvi plan dolazi kvaliteta, ističe Dragutin Vincek, pročelnik UO za poljoprivredu Varaždinske županije.
A vjerojatno bi bilo i više ovih bundeva - no problem su usitnjena polja.
- Sad si ne možete tu napraviti par hektara jer je to nemoguće, ja primjerice imam na 10 parcela zemljište, kaže Branko Vidaček.
Sve u svemu - zlato je poticaj da se što više mladih obitelji bavi gotovo zaboravljenom - bućom.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!