Cijene novogradnje i 20% veće nego lani

19.09.2022.

07:00

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT

Izgradnja stanova

Izgradnja stanova

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Unatoč krizi i sve većoj inflaciji tržište nekretnina cvjeta. Potražnja za kvalitetnim stanovima i poslovnim prostorima i dalje je veća od ponude. U prvih sedam mjeseci izdano je 7 posto više građevinskih dozvola nego lani. Posla građevinari imaju iako cijene novogradnje dosežu rekordne razine i 20 posto su veće nego lani.

Kranovi i skele diljem naše metropole. Gradi se posvuda jer Zagrebu nedostaje na tisuće stanova.

- Mi smo u zadnjih mjesec dana preuzeli par novogradnji i bilježimo velik interes iako je cijena 20 posto veća nego lani. Cijene u prigradskim naseljima za novogradnju su oko 2400 eura po kvadratu dok u najtraženijim kvartovima dosežu i do 5 tisuća eura, kaže licencirani agent za nekretnine Luka Prica.

Na zapuštenom mjestu nekadašnje tekstilne tvornice Vesna na Trešnjevci trebao bi niknuti luksuzni stambeno poslobni kompleks. U planu je stotinjak stanova vrhunske kvalitete.

Rast cijena materijala i kvaliteta

Ostakljena pročelja, videonadzor, viseći vrtovi i energetska učinkovitost noviteti su u izgradnji. No, građevinarima nije lako održati kvalitetu zbog enormnog poskupljenja materijala i opreme.

- Povećanje ulaznih troškova, dobave materijala i nepouzdani dobavni lanci definitivno utječu na povećanje cijene. Ako tome dodamo inflaciju i nedostatak rade snage, zaista se susrećemo s izazovnim razdobljem ali radujemo se novim projektima, kaže Sanja Kušan iz Alfa stan grupe.

Štednja se preljeva u ciglu i beton - i tako održava potražnja

Niske kamate na kredite kupcima idu na ruku, no zbog inflacije rastu cijene pa za neke nekretnine treba izdvojiti rekordne iznose. Domaćih i stranih kupaca ima jer nekretnine su i dalje izvor dobre zarade i vrijedna investicija.

- Prosječan građanin je sklon ulagati samo u nekretnine jer su financijska pismenost ili iskustva sa drugim tipovima ulaganja negativna. Tako da nije iznenađujuće da se štednja preljeva u ciglu i beton i na taj način održava potražnja za stanovima, kaže direktor Colliersa Filip Vugačić.

U prvih sedam mjeseci zamjetan je porast građevinskih dozvola. Čak ih je 86 posto za zgrade, što potvrđuje uzlet stanogradnje i u ovo nestabilno vrijeme.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!