19:55 / 23.01.2022.

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/IMS/HRT

Cijene stanova od 1.000 eura po kvadratu u Slavoniji, do 10.000 na Jadranu

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dnevnik / HTV

Cijene nekretnina u Europskoj uniji posljednje desetljeće strelovito rastu, primjerice više od 100% u Estoniji, Mađarskoj, Austriji, a u Irskoj 70%. U Hrvatskoj su porasle oko 30%. I ove godine zbog inflacije, niskih kamata, subvencioniranih kredita za mlade i goleme potražnje za stanovima - cijene mogu samo još više rasti. One se sada za metar četvorni kreću od 1.000 eura u Slavoniji do 10.000 eura na Jadranu.


Tržište nekretnina i u pandemiji cvate. Promet je lani porastao za 9% i više je kupaca nego kvalitetnih stanova. Na Ribnjaku se stanovi prodaju za 8.000 eura po kvadratu, a u Petrinjskoj ulici za 5.000 eura. No to su u Zagrebu ipak iznimke.

- Prosječna cijena u Zagrebu se kreće oko 2.500 eura. U strogom centru su skupe novogradnje, no one su planirane za 10% tržišta koje si to može priuštiti, kazao je Igor Ukalović, licencirani agent za nekretnine Zagreb. 

Za luksuzne nekretnine najviše treba izdvojiti u Splitu, Dubrovniku, Opatiji i Rovinju, gdje su kvadrati najskuplji.

- Mi bilježimo rast prodaje nekretnina od 40 do 50 posto. Zbog ulaganja u Rijeku kao najvećeg gradilišta u Hrvatskoj i ulaganja stranog kapitala, cijene u Opatiji se kreću od tri do deset tisuća eura, rekao je Branko Papeš, vlasnik agencije za nekretnine Rijeka.

Čak svaku četvrtu nekretninu kupuju stranci i mnogima je lokacija važnija od cijene.

- Trenutačno u zimskom periodu, najviše nam nekretnine kupuju mladi bračni parovi. Dolazi i vrijeme APN-a. U proljeće dolaze turisti koji su glavni kupci, pretežno iz Austrije, Slovenije i Njemačke, rekao je Andrej Del Treppo, agent za nekretnine Pula. 

U Slavoniji je nešto tužnija priča jer se premalo gradi i kupuje.

- Jako puno nekretnina koje se prodaju dolazi nam od ljudi koji su odselili iz Hrvatske. S druge strane, imamo problem i s legalnošću nekretnina. U Slavonskom Brodu cijene se kreću od 800 do tisuću eura po kvadratu, rekao je Mario Brezičević, vlasnik agencije za nekretnine Slavonski Brod. 

Rast plaća i štednje građana, te niske kamate, kupcima idu na ruku, no inflacija diže cijene. Nekima su nekretnine sigurna i isplativa investicija.

- Naša financijska pismenost je još uvijek na razini toga da ćemo radije investirati u nekretnine nego u neke druge vidove investicija bilo da je to kriptovalute, zlato ili investicijske fondove koji se nude, izjavila je Vedrana Likan, direktorica Colliers-a. 

Uz stanogradnju, raste i prodaja ureda, trgovačkih i logističkih centara. Lani su investicijske transakcije porasle nevjerojatnih 40 posto, podaci su Colliersa. Građevinari očito posla imaju, samo još da je materijal povoljniji i da je više radnika. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!