Daniel Srb: Pretpostavljam da će cijena plina rasti više od cijene električne energije

06.02.2022.

10:35

Autor: Potrošački kod/HRT/IMS

Eenergetski stručnjak Daniel Srb gostovao je u emisiji HTV-a Potrošački kod

Eenergetski stručnjak Daniel Srb gostovao je u emisiji HTV-a Potrošački kod

Foto: Potrošački kod / HRT

Zima je ovih dana pokazala zube, no mnogi ne griju domove ili ih griju minimalno u strahu od visokih računa koji će za nekoliko mjeseci sigurno biti i veći. Naime, struja i plin za kućanstva od 1. travnja bit će znatno skuplji. Budući da je potkraj ožujka prošle godine istekla Vladina uredba o dopuni Zakona o tržištu toplinske energije o zaštićenoj cijeni plina za poduzetništvo, industriju i javne ustanove - na udaru su se našli i distributeri toplinske energije. Oni sada nabavljaju plin po mnogo većoj tržišnoj cijeni za proizvodnju toplinske energije u stambenim zgradama zbog čega su već sada stanarima povećani računi.

Energetski stručnjak Daniel Srb u emisiji HTV-a "Potrošački kod" komentirao je činjenicu da dio građana već 10 mjeseci plaća višu cijenu električne energije i je li to opravdano.


- Promjene cijena na tržištu energenata dovele su do toga da su pojedini isporučitelji toplinske energije mijenjali cijene temeljem svojih ulaznih troškova. I zato u pojedinim gradovima, na pojedinim lokacijama, imamo takve promjene koje su već dovele do znatno viših cijena za grijanje u odnosu na druge - rekao je.


Najavljuje se da će od 1. travnja cijene plina i električne energije rasti. Ne usuđuje, se kaže, prognozirati u kojem postotku.


- Normalno je da na određeni način moraju porasti cijene i električne energije i plina, s druge strane, moja je pretpostavka da će cijena plina ići u većoj mjeri gore nego električne energije, dodaje.


Mnoge zemlje najavljuju vaučere za najsiromašniju skupinu građana. Na pitanje što bi po njemu trebao sadržavati taj paket mjera, odgovara:


- Mnoge vlade, pa i naša, maksimalno će iskoristiti prostor koji im tu stoji na raspolaganju. Ono što smatram da bi dodatno trebalo napraviti je pitanje osnaživanja projekata energetske obnove kojima mogu i trebaju osigurati znatno manju potrošnju energije. Imamo zgrade koje praktički vape za energetskom obnovom koja bi im trebala i može osigurati preko 60% manju potrošnju energije. To će imati i druge pozitivne efekte, zaposlit ćemo puno više ljudi, plaćat će se više poreza, cijelo gospodarstvo će od toga imati nemale koristi, a cijeli projekti će se praktički financirati iz ostvarenih ušteda.


Koji energent je po njemu najisplativiji?


- Elektrootporno grijanje na električnu energiju i grijanje na naftu, odnosno loživo ulje, su najgora rješenja u ovom trenutku. Ostala rješenja, pa čak i plin bez obzira na najavu velikog poskupljenja, peleti, ogrjevna drva, korištenje modernih tehnologija kao što su dizalice topline, su one tehnologije koje treba primjenjivati. Naravno, radi se o promjenama koje nije jednostavno niti jeftino napraviti - bilo na vlastitoj kući, a još teže u višestambenim zgradama. Jednom kad je višestambena zgrada definirana, kod nje je vrlo teško mijenjati sustav grijanja. One su praktično dugoročno, godinama, osuđene na korištenje tog energenta - poručuje.


Odabir krivog sustava može vas, kaže, dovesti do gubitka vrijednosti jednog manjeg stana.


Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!