Arapović: Prisilna naplata nije cilj agencija za naplatu potraživanja

10.12.2022.

22:32

Autor: Potrošački kod/HRT/R.S.

Matija Arapović, Hrvatska udruga agencija za naplatu potraživanja

Matija Arapović, Hrvatska udruga agencija za naplatu potraživanja

Foto: HTV / HRT

Prodaja dugova agencijama za naplatu potraživanja eksplodirala je prije pet godina. Kad dužnik zapne s otplatom kredita, banka se takvog klijenta nastoji riješiti. Tada obično dug prodaju nekoj od agencija za naplatu potraživanja. Na njihov se rad žali većina dužnika. Agencije ističu da im je važna komunikacija s dužnikom jer se problem može riješiti bez prisilne naplate. Kažu da se broj prodanih potraživanja smanjuje.


Najvažnija je komunikacija s vjerovnikom. 


- Naša poruka je da je bitno komunicirati s vjerovnikom bez obzira bila to agencija banka ili neki treći pravni subjekt. Ako dođe do izostanka komunikacije onda se događaju sudske prisilne naplate koje ponekad završavaju ovrhom odnosnom dražbom na nekakve nekretnine, za HRT emisiju Potrošački kod rekao je Matija Arapović, Hrvatska udruga agencija za naplatu potraživanja.


Komunikacija je ključ rješenja svih problema.


- Nas krasi individualan pristup, nama je izrazito važno da nam se svim dužnici jave. Mi apeliramo na njih da je komunikacija ključ rješenja svih problema. Ako se dužnik javi i iznese svoju problematiku, s druge strane vjerovnik koji će zasigurno imati sluha i pokušati naći neki model koji je svima dobar. Ovršno rješenje, bilo kakva prisilna naplata od agencija za naplatu potraživanja nije cilj. To je postupak koji je dugotrajan i skup i koji u konačnici nosi rezultate koji su neželjeni za obje strane, kazao je Arapović.


Smanjuje se broj prodanih potraživanja.


- Brojevi ako govorimo o prodaji potraživanja su smanjeni iz objektivnih razloga jer 2007., 2008. kada je bila veća kriza, tada se generirao veliki broj dugova koji su s vremenom i godinama prodani i svi vjerovnici su promijenili svoje kreditne politike. U tom smislu je malo teže došlo do određenih usluga odnosno do kreditnih linija ili produkata banaka te zbog toga trenutno imamo smanjeni broj. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!