Do ljeta će se probno izraditi po milijun komada kovanica eura i centa

04.02.2022.

19:16

Autor: Dijana Kovaček/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Kovanice eura i centa

Kovanice eura i centa

Foto: Dnevnik / HRT

Od 1299 pristiglih prijedloga, odabrani su i na Nacionalnom vijeću za euro predstavljeni najuspješniji radovi dizajna hrvatske kovanice eura i centa te njihovi autori. Sve će kovanice imati zajedničku podlogu šahovnice. Na dva eura bit će geografska karta Hrvatske, na jednom euru motiv kune. Na 50, 20 i 10 centa lik Nikole Tesle, a na jednom, dva i pet centa naći će se službena kratica Republike Hrvatske, HR, napisana glagoljicom. Do ljeta će se probno izraditi po milijun komada svih kovanica.

Na hrvatskoj strani kovanice od dva eura, nalazit će se motiv geografske karte Hrvatske. Novost je da je na njoj i jedan stih.

- O lijepa, o draga, o slatka slobodo. Kao što je dobro poznato riječ je o jednom od najpoznatijih i najljepših stihova iz Himne slobodi koja je sastavni dio pastorala Dubravke iz 17. stoljeća glasovitog hrvatskog književnika Ivana Gundulića, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Nagrađeni dizajner karte Hrvatske izveo ju je, kaže, u jednom danu.

- Viziju sam dobio u glavi odmah, tako da sam imao dobar osjećaj i isplatilo se, istaknuo je Ivan Šivak, autor dizajna geografske karte za kovanice od 2 eura.

Svi su prvonagrađeni ponosni što će njihov dizajn biti na kovanicama eura.

- U Grčkoj će netko plaćati kovanicama koje smo mi dizajnirali, to je stvarno nadrealan osjećaj, naglasio je Stjepan Pranjković, autor dizajna kune na kovanici od 1 eura.

Među autorima umjetničkih struka našao se i jedan student aeronautike. 

- Dakle, on je okružen tim silnicama magnetskog polja. Sve to skupa mi je palo na pamet, otvorio sam program, počeo skicirati i tako je nastalo, rekao je Ivan Domagoj Račić, autor dizajna Nikole Tesle na kovanicama za 50, 20 i 10 centi.

Autorica glagoljice vjeruje čvrsto i u buduću hrvatsku valutu. 

- Smatram da će nama kao državi zapravo biti korisno imati jednu od jačih valuta u svijetu kao svoju valutu, rekla je Maja Škripelj, autorica dizajna glagoljice na kovanicama od 5, 2 i 1 centa.

Slijedi izrada alata za kovanje, a Hrvatska kovnica novca izradit će do ljeta probno po milijun komada svake kovanice.

- Cijela operacija će koštati preko 900 milijuna kuna u troškovima nabave materijala, pripreme kovanja i tiskanja novca, rekao je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

Visina inflacije kao kriterij ulaska u eurozonu ne bi trebala ipak biti zapreka, kaže ministar financija. No važno je, kaže, da ne bude neopravdanog dizanja cijena, većeg od stvarnog rasta troškova. 

- Da jednostavno preveniramo ove aktivnosti, evo jedan dio televizičan te 'lovce u mutnom' koji se uvijek pojave. Vidimo i sami da se porast cijena i to puno veći, puno veći od samo nekakvog nazovimo to zaokruživanja cijena naviše događa već trenutno, znači prije formalnog uvođenja eura, rekao je Zdravko Marić, ministar financija.

U borbi protiv inflacije monetarna politika HNB-a nema mnogo prostora, kaže guverner. 

- Mi ne želimo zbog privremenih inflacijskih pritisaka dovoditi u pitanje dugoročnu konkurentnost naših izvoznika. Najveća mogućnost nekakvih intervencija u te cijene je na strani države, naglasio je Vujčić.

No vjeruje da će Europska središnja banka odigrati važnu monetarnu ulogu u smirivanju inflacije u eurozoni.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!