Novi LNG terminal i drugi blok NE Krško?

12.04.2022.

19:26

Autor: Dijana Kovaček/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

LNG u Omišlju

LNG u Omišlju

Foto: HTV / HRT

Zbog rata u Ukrajini i problema u opskrbi energentima, Europska unija sve više potiče energetsku neovisnost svojih članica. Među mnogobrojnim novim projektima za Hrvatsku Europska investicijska banka tako ističe i pomoć u gradnji novog LNG terminala te novog bloka nuklearne elektrane Krško. No ne zaboravljaju ni druge infrastrukturne, digitalne, pa i zdravstvene projekte.

Potkraj svibnja očekuje se otvorenje riječke bolnice "Žena i dijete". Riječ je o projektu koji je većim dijelom financirala Europska investicijska banka, a dogovara se i nastavak suradnje.

- EIB je sudjelovao u tome na način da je pružio podršku s dvije kreditne linije u visini od 680 milijuna kuna, koje je HBOR ugovorio u suradnji s EIB-om, istaknula je Renata Dobrila Dintinjana.

Europska investicijska banka prošle je godine u Hrvatsku uložila rekordnih 760 milijuna eura, a najveći dio novca, više od 650 milijuna, bio je usmjeren na oporavak gospodarstva od posljedica pandemije. Zbog rata u Ukrajini EIB radi na novim mjerama za prevladavanje krize, a poseban će naglasak biti na projektima energetske neovisnosti.

Spremni smo financirati ako bude potrebe u novi LNG terminal, ali i prometno povezivanje prijenosa energije, istaknuo je Anton Kovačev, voditelj ureda EIB grupe u Hrvatskoj.

Što se tiče nuklearne energije, EIB može podržati i financirati izgradnju novog bloka nuklearke Krško, ali pod najvišim sigurnosnim sustavima.

No uz te dugoročne projekte nastavljaju investirati u energetsku štednju te još više poticati iskorištavanje obnovljivih izvora energije.

- Hrvatska ima velike mogućnosti iskorištavanja energije vjetra, sunca i geotermalnih izvora. Još ćemo više poticati energetsku učinkovitost, projekte grijanja u gradovima i općinama, energetsku obnovu zgrada i sve ono što štedi energiju, istaknula je voditeljica projekata EIB grupe za Hrvatsku Olga Pascenco.

Također će pomagati gradovima i županijama u financiranju projekata gospodarenja otpadom, a poticat će i poduzetnike u ostvarenju ciljeva Europske unije, poput digitalizacije i inovativnih proizvodnji.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!