Gospodarstvenici o Vladinim mjerama

10.09.2022.

20:33

Autor: Dijana Kovaček/T.V./Dnevnik/HRT

Gospodarstvenici o Vladinim mjerama

Gospodarstvenici o Vladinim mjerama

Foto: HTV / HRT

Nakon što je Vlada predstavila jesenski paket mjera za pomoć građanima i poduzetništvu, kojim su se, uz ostalo, ograničile cijene električne i toplinske energije, idući tjedan trebali bismo doznati i što će se, na razini zemalja Europske unije, dogovoriti za cijene plina. Najviše je prijepora izazvala mjera ograničavanja cijena pojedinih prehrambenih proizvoda jer trgovci smatraju da će većina tereta pasti na njihova leđa.


Vinkovačka tvrtka za proizvodnju panela za ulazna vrata, veliki je izvoznik, ali i potrošač električne energije. Ograničavanje njezine cijene za poduzetnike znatno će im olakšati, pa i spasiti poslovanje.

- Zaustavljena je stvarno jedna neizvjesnost koja je vladala i među građanstvom i među nama poduzetnicima, i ja mogu reći da s donesenim mjerama nastavljamo proizvodnju, očuvat ćemo radna mjesta koja imamo i vjerujem da ćemo bit konkurentni na stranim tržištima, istaknuo je Pero Šimić, vlasnik Grad-Exporta.

Većina obrtnika nema veliku potrošnju električne energije pa će je plaćati po cijeni od oko pola kune po kilovatsatu.

- Kada dobijete samo malo višu cijenu struje od one za građanstvo i za obrtništvo i poduzetništvo, onda moramo biti zadovoljni, ustvrdio je Dragutin Ranogajac, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Ribari su zadovoljni novim potporama, no još čekaju isplatu prijašnjih.

- Korektna je sama činjenica da se želi pomoć, međutim isto tako, ribari će imati puno zadovoljstvo kad se namire i dosadašnje obaveze koje prema ribarskom sektoru u Hrvatskoj imaju i Bruxelles i Zagreb, a na temelju neisplaćenih potpora za lovostaj iz 2021. i 2022. godine, poručio je Petar Baranović, ribar.

Trgovci kažu, više od 70 posto troška ograničenja cijena pada na njihova leđa, a ostatak na dobavljače. Strahuju za profitabilnost, osobito domaćih trgovaca, ali i od mogućih zakonskih kazni u slučaju prodaje robe ispod nabavne cijene.

- Činjenica je da sve cijene koje je Vlada definirala kao konačne maloprodajne su, po trenutnim nabavnim cijenama, ispod nabavne cijene. Mi mlijeko sada nabavljamo iznad 7,39 kn, ulje iznad 15,99 kn i da ne nabrajam dalje, rekao je Martin Evačić, član Izvršnog odbora za trgovinu HUP-a.

Iz Vindije poručuju da su o svemu razgovarali s Vladom, te da su spremni podnijeti svoj dio tereta za određene artikle s popisa, poput mlijeka i piletine.

- Grupa Vindija u ovome procesu spremna je dati svoj značajan doprinos preuzimajući dodatni teret na sebe, te će za navedene artikle smanjiti cijenu prema trgovcima, priopćeno je iz te tvrtke.

Mjera ograničavanja cijena, planirana na tri mjeseca, opravdana je u uvjetima visoke inflacije - kaže glavni ekonomist HGK.

- Bitno je da je ograničenog trajanja, da ne traje predugo i onda nemamo taj rizik da ako to dulje traje utječe na tržište. Ali kratkoročno, mislim da je mjera na mjestu, ustvrdio je Goran Šaravanja, glavni ekonomist HGK

Mjere bi, kaže Šaravanja, trebale pomoći u očuvanju radnih mjesta i daljnjem rastu hrvatskog gospodarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!