Grcima u 3. maju predan brod za prijevoz automobila i kamiona

12.07.2022.

19:28

Autor: Blanka Kukec/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Grcima predan brod izgrađen u 3. maju

Grcima predan brod izgrađen u 3. maju

Foto: HTV / HRT

S 22 milijuna eura kredita - jamac je bila Vlada - u riječkom 3. maju dovršen je brod za prijevoz automobila i kamiona. Kupila ga je grčka brodarska kompanija Neptun Lines, kojoj je danas i predan. Tu je novogradnju država bila preuzela u vlasništvo iz stečajne mase Uljanika. Na zahtjev kupca točna cijena broda nije objavljena.

Dugogodišnji rad na gradnji novog, takozvanog car carriera, konačno se isplatio.

Naime, brod je porinut još prije 5 godina, u međuvremenu je norveška kompanija odustala od kupnje, naša ga je Vlada preuzela u punopravno vlasništvo i 3. maju dala jamstva za kredit, kako bi se brod konačno mogao dovršiti.

- Moram reći da ono što smo obećali Vladi RH 2019.g. da smo i ostvarili. Znači, ovom gradnjom zatvorili smo prvi krug gradnje tri broda, a sada nastavljamo dalje s novom Algomom kao i s gamom brodova polar kruzera, rekao je direktor brodogradilišta 3, ističe direktor brodogradilišta 3. maj Edi Kučan.

Nakon uspješne prodaje dva broda za kanadskog i španjolskog naručitelja, Neptun Barcelona prodan je grčkoj kompaniji koja se s još pet zainteresiranih tvrtki javila na međunarodni javni poziv. No, o konačnoj cijeni broda danas nije bilo govora.

- Mi smo prije 3 godine dogovorili da ćemo pratiti 3. maj po sva ova tri broda, reći ćemo da ono što je bilo bilo je, da ovo što smo pratili u međuvremenu smo ispratili, čak na pozitivnoj nuli. A što se tiče dalje, trudit ćemo se da bude u tim okvirima, istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Nije lako ni grčkoj vladi koja se na području brodogradnje suočava s problemom svjetske krize.

- Poznato je naime da globalno stanje utječe i na brodogradnju, tu ubrajam i posljedicu pandemije i aktualno ratno stanje u Ukrajini. To nas brine jer su vremena nesigurna, ali grčki se brodograditelji uvijek bore s izazovima i siguran sam da će to činiti i dalje, istaknuo je grčki ministar pomorstva i otočne politike Ioannis Plakiotakis.

Vlasnica broda ističe kako će novi brod kapaciteta sedam tisuća vozila, biti vrijedan član njihove flote koja već broji 18 brodova za prijevoz automobila i kamiona.

- S radošću dočekujemo novi brod Neptun Barcelona u našu flotu. Kao najmlađi član sudjelovat će u nastavku stabilnosti naše kompanije, istaknula je vlasnica broda Melona Travlos.

Boca pjenušca razbila se o brod, što je, nadamo se, dobar početak plovidbe svjetskim morima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!