Hoće li inflacija "pojesti" buduće prinose u mirovinskim fondovima?

20.02.2022.

19:38

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dnevnik / HRT

U četiri obvezna mirovinska fonda potkraj prošle godine imovina članova, kojih je oko 2,11 milijuna, dosegnula je 133 milijarde kuna. Od osnivanja prije 20 godina, fondovi su članovima zaradili više od 50 milijardi kuna. No zbog rastuće inflacije postavlja se pitanje hoće li nam ona "pojesti" buduće prinose u mirovinskim fondovima.

U 20 godina postojanja obvezni mirovinski fondovi već su prošli mnoge svjetske i hrvatske krize, a dvaput su prošli i inflaciju veću od sadašnje, kaže prvi čovjek nadzorne agencije Hanfe.


- Inflacija sigurno neće narušiti vrijednost imovinskih fondova, kaže Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe.


- Imali smo 2007. i 2008. inflaciju koja je imala gotovo 8 posto, 2021. inflaciju koja je imala oko 6 posto, i za to dugoročno razdoblje realni prinosi naših fondova su bili negdje oko 3,6 posto godišnje, dodaje. 


Fondovi stalno prilagođavaju i raspoređuju svoja ulaganja ovisno o stanju na tržištu, prinosima i rizicima. Jer nisu svi sektori jednako pogođeni nekom krizom ili inflacijom - kažu u mirovinskim fondovima.


- Kratkoročan skok inflacije može biti negativan za financijsku imovinu, ali u dugom roku normalizacija i neka srednja razina inflacije je zapravo dobra za neki ekonomski rast i samim time dobra i za ulaganja jer se pružaju bolje prilike za alociranje sredstava u bolje projekte, kaže Andrija Hren, direktor Direkcije upravljanja imovinom, Erste Plavi mirovinski fondovi.


Upravo zbog situacija kao što su burzovne krize ili inflacija, ulaganje mirovinskih fondova zakonom je strogo ograničeno tako da se uravnoteže zarada i rizik.


- Naši mirovinski fondovi još danas imaju u portfelju bondove, odnosno hrvatske obveznice koje nose prinos veći nego što je današnja inflacija. Za par godina zamijenit će ih novim, a i past će inflacija. Kao što smo rekli, ovo je samo jedan kratkotrajni udar, tako da u dugom roku članovi to ne bi smjeli osjetiti, što pokazuju i dosadašnji podaci, kaže Žigman.


Kako bi se od inflacije zaštitili sadašnji umirovljenici, i oni koji mirovinu primaju samo iz proračuna, ali i oni koji dio primaju iz obveznih fondova, mirovine se dvaput godišnje prilagođavaju inflaciji i rastu plaća. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!