06:59 / 13.09.2021.

Autor: Klara Dujmović/Plodovi zemlje/HRT

Počela je berba grožđa za pjenušac

Krenula je berba grožđa za pjenušac

Krenula je berba grožđa za pjenušac

Foto: HRT / HTV

Počela je berba grožđa u Istri. Beru se rane sorte: chardonnay i crni pinot. Bere se i malvazija i to za pjenušce. Urod je neznatno manji nego ranijih godina, no grožđe je zdravo, šećeri su dobri i bit će izvrsnih vina. Istarski vinari se ne žale. Tvrde da bi ovo trebala biti jedna od boljih godina, a vrijeme ih zasad služi.

Berba malvazije u vinogradima obitelji Kraljević je uspješna, vrijeme im ide „na ruku” te priželjkuju da tako potraje bar još 7-8 dana. Doduše, uoči berbe nekoliko redova vinograda pogodila je tuča, ali su štete minimalne pa su i prinosi uobičajeni. Grožđa ima i izvrsne je kakvoće. Dani su topli, noći hladne, kiseline zadržavaju na idealnim parametrima, a šećeri polako rastu. Sad je pravo vrijeme za berbu.

Vinar Danijel Kraljević iz Umaga objašnjava da koštice u bobicama grožđa trebaju biti tamne, a ne zelene.

Kod ranih sorata, chardonnaya i bijelog pinota, primijetili smo manjak od 25% do 30%. Oni se beru za bazu za pjenušac, kaže vinar Ivan Damjanić iz Poreča. Dodaje da kod malvazije nisu primijetili značajnije razlike od prinosa.

Berbom su zadovoljne i sestre Peršurić. Proizvode isključivo prirodno pjenušavo vino i tradicionalno među prvima počinju s berbom.

Pobran je sav crni pinot, oko 10 tona, i to prvi put strojno.

- Ovo je nama ustvari početak godine, a ne 1. siječnja, već trenutak berbe. Nastojimo se uskladiti. Nema radnog vremena. Tu si od kad treba do kad treba, kazala je vinarka Katarina Peršurić Bernobić iz Višnjana.

I dok je jedan dio grožđa na maceraciji, u podrumu mošt vrije. A od iste sorte grožđa ubranoga istoga dana, različitim se tehnologijama dobivaju različite baze za pjenušce.

- Zadovoljni smo parametrima koje imamo u moštu jer su blizu idealnih. Očekujem da će to biti mlado vino koje će imati oko 11% alkohola, kazala je vinarka Ana Peršurić Palčić iz Višnjana.

Početak berbe obećava, a mošt se pomno kontrolira. Ako se nastavi tako lijepo vrijeme vinogradarski će biti super godina, rekao je Damjanić i dodaje da kad se odradi i sve ostalo, mogla bi biti godina za pamćenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!