Nakon poplava stigla suša, na sjeveru zemlje zbraja se šteta

22.06.2023.

07:00

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Štete u poljoprivredi

Štete u poljoprivredi

Foto: HTV / HRT

Nakon što su tijekom svibnja obilne kiše uzrokovale poplave, na sjeveru zemlje zbraja se šteta, a poljoprivrednici se boje da će prinosi biti loši.


Na vidovečkom i tužanjskom području jutros su poljoprivrednici iskoristili povoljno vrijeme prije popodnevnih žega. U svojim su vrtovima, ali i na poljima, okopava se salata, prska kukuruz.

- Vrijeme nas je zaustavilo, dosta se kasno sijala kuruza, sad moram prskati protiv nametnika tako da ne znam kako bude, za HTV Regionalni dnevnik rekao je Vladimir, Tužno. 

Fabijan Kolačko nema ni trideset godina, a već obrađuje više od sto hektara zemlje i jedan je od najvećih poljoprivrednika na vidovečkom području.

- To je jako puno posla, obaveza, problema, puno je to odricanja, a nažalost sve manje se cijeni rad, istaknuo je Fabijan. 

Iznimno je nezadovoljan prinosima krumpira čak šest hektara će kaže propasti.

- Imali smo previše kiše, pa smo se borili s rokovima sadnje, nakon velike količine kiše snašla nas je ta suša, ne znam kako će godina završiti jer su cijene repromaterijala i zaštite porasle, kazao je Fabijan. 

Poplave, suše


Nakon obilnih oborina i poplava mnoge su se kulture, poput bundeve, morale ponovno sijati.

Poljoprivrednici hrvatskog sjevera nemaju sreće, kao da su u tropskome pojasu, u svibnju je izmjereno i 250 litara kiše po četvornome metru što je rekordno, a sada emperature idu i do 35 Celzijevih stupnjeva.

Poljoprivrednicima glavobolje zadaju i klizišta ni nakon mjesec dana ne miruje ono na imanju Josipa Žmegača iz Donjeg Vratna.

- Mi smo vam kao u 18 stoljeću, ja sa suprugom nosimo sijeno na leđima, požalio se Josip. 

Ova poljoprivredna godina u Varaždinskoj je županiji počela loše - samo se šteta od prirodnih nepogoda procjenjuje na četrdesetak milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!