Mala međimurska općina udomit će najveću hrvatsku sunčanu elektranu

14.02.2022.

20:55

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT

Sveta Marija

Sveta Marija

Foto: Dnevnik / HRT

Zbog čestog rasta cijena energenata ulaganje u solarne elektrane, čini se, postaje sve atraktivnije. Poznato je da je Hrvatska među europskim zemljama s najvećim solarnim potencijalom, no udio proizvedene energije iz sunčanih elektrana i dalje je manji od 1%. Nasreću, sve se više ulaže u solarne panele koji štite okoliš, pa ohrabruje vijest o HEP-ovoj izgradnji najveće hrvatske sunčane elektrane u Međimurju vrijedne 58 milijuna kuna.

Mala međimurska općina Sveta Marija sa samo 2.000 stanovnika udomit će najveću hrvatsku sunčanu elektranu Donja Dubrava. Deveta je to solarna investicija HEP-a u koju ulažu najviše novca.

- Proizvodit će godišnje oko 15.000 megavatsati, što otprilike zadovoljava potrebe oko 5.000 kućanstava. Znači, proizvodimo zelenu energiju i time smanjujemo troškove, rekao je Robert Krklec, direktor HEP Proizvodnja.

Desetmegavatna elektrana bit će sagrađena u roku od 11 mjeseci po sistemu ključ u ruke. Končar Inženjering isporučit će svu opremu s 23.000 modula.

- Od fotonaponskih modula iz tvornice našeg partnera Solisa iz Varaždina, pa sve do opreme za priključak sunčane elektrane na mrežu u koju će biti Končareva oprema, do same okosnice sustava digitalizacije cijelog energetskog postrojenja, gdje ćemo koristiti Končarevu platformu PROZU net, objasnio je Darijo Runjić, direktor Končar-Inženjering.

Elektrana neće međimurskoj općini osigurati nova radna mjesta, no načelnica računa na naknadu za sunčane elektrane, koju će usmjeriti na poticanje gospodarstva i unapređenje života.

- Radit će se još jedna manja od dva i pol megavata, ona je jačine da se može pokriti pet do šest općina u Donjem Međimurju, što se tiče snabdijevanja električnom energijom, rekla je Đurđica Slamek, načelnica Općine Sveta Marija.

Do kraja godine proradit će još dvije HEP-ove solarne elektrane Obrovac i Stankovci.

- Hrvatska elektroprivreda želi do 2030. u svom portfelju imati oko 350 megavata solarnih elektrana i isto toliko vjetroelektrana, dodao je Krklec.

I za radnike Končar inženjeringa bit će posla. Za Inu su nedavno ugovorili još dva solarna projekta - Virje i Sisak.

- Ova pandemija je pokazala važnost da se oslonimo na domaće tvrtke, da budemo što manje ovisni o uvozu energije i da budemo samoodrživi, dodao je Runjić.

Hrvatska iz obnovljivih izvora trenutačno proizvodi gotovo 30% energije. Možemo i više pa HEP planira do kraja desetljeća povećati iskorištenost snage vode, vjetra i sunca na više od 50%.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!