Obitelj Širajčić iz Potnjana pokraj Đakova koze uzgajaju već trideset godina. I to za svoje potrebe. No, uvidjeli su da sireve, mlijeko i sirutku mogu i prodavati. Ponekad - kažu - ne mogu ni proizvesti koliko ih ljudi traže.
Zarada je jedno, ali važno je da Širajčići doista uživaju u svome poslu.
- Počeli smo zbog djece. Imali smo veliku obitelj, petero djece. I prva djeca su imali dosta problema s alergijama. Na preporuku doktora i nutricionista rekli su da pokušamo s kozama. I tako smo krenuli. I evo do dana današnjeg, kaže Stipo Širajčić.
Čiste i zahtjevne, ali se trud isplati
S ljubavlju prema ovim životinjama i poslu kojim se bave živi ova obitelj svaki dan - od jutra do mraka. I ništa im nije teško.
- Prvo nahranim, dam vode, onda mama podoji. Kasnije malo i sijena ide. Malo jesu zahtjevne. Izbirljive su dosta naspram drugih životinja, baš biraju, dodaje Stjepan.
Sanja Širajčić dodaje kako su koze čiste i izbirljive životinje, ali da se trud oko njih isplati. Pa ni rezultati neće izostati. Tako se ovdje ništa ne prepušta slučaju da bi se dobila dobra sirovina za preradu.
Zdrava hrana, zdravo stado
- Mlijeko je kvalitetno jer ih hranimo običnom hranom. Imamo svoje ograđeno, sijemo djetelinsko travnu smjesu, i imamo dosta grmlja. Jako vole koprive ujutro u rano proljeće pa nemamo potrebe za lijekovima za koze, naglašava Stjepan.
Manji trošak i veće zadovoljstvo jer je stado zdravo. A time i meso i mlijeko koje tržište iznimno cijeni. Tomu u prilog govori i to što se sav sir koji se ovdje proizvede, proda.
Sirevi razni, čak i s narančom
Sanja objašnjava kako je za kilogram sira potrebno oko 7 litara mlijeka, a sir prave s octom. Imaju svakakvih vrsta - običan bijeli sir, sa solju, paprikom, vlascem, šunkom pa čak i narančom.
Ovakvi su delikatesni proizvodi posljednjih nekoliko godina sve traženiji i poželjniji, posebice na stolu onih koji žele zdravu, domaću hranu. Ljudi im, kaže Stjepan - dolaze na kućni prag, a prodaju i na tržnici u Đakovu.
U dvorištu Širajčića su i ovce
U dvorištu Širajčića su i ovce, njih 20. I za njih se skrbi s posebnom pažnjom. Pa ne začuđuje da bi prodali sve i da ih je više.
- Za ovce smo se odlučili radi prodaje janjića, a i radi sebe - da imamo svojega. Nisu problematične. Preko ljeta im se priredi jelo i sve. Najviše su na ispaši. Nekad kad nema trave onda im se dade još malo hrane i to je to, kaže Sanja.
Uzgoj je, kažu, zbog toga mnogo jednostavniji i isplativiji, a proizvodi kvalitetniji. Ni koze ni ovce nisu zahtjevne životinje i potrebni su skromni uvjeti za uzgajanje.
Prilika je to možda, za sve one koji to imaju, da nabave barem nekoliko grla i ostvare tako dodatni prihod. Ili započnu posao koji bi im mogao donijeti i ozbiljniju zaradu.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!