Pod istragom oko 50.000 obrtnika paušalista

21.10.2021.

07:42

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/P.F./HRT

Pregled broja poreznih obveznika koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti

Pregled broja poreznih obveznika koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti

Foto: Registar poreznih obveznika / Dnevnik / HRT

Porezna uprava počela je novu akciju nadzora. Pod istragom je oko 50.000 obrtnika paušalista zbog navodne zloporabe poreznih pogodnosti i prikrivanja nesamostalnog rada. Najavljene kontrole i ispunjavanje spornih upitnika Hrvatska obrtnička komora smatra diskriminacijom obrtnika u odnosu na druga trgovačka društva.

Zagrebački stručnjak za mobilne i internetske aplikacije već je dvije godine paušalni obrtnik. Godišnje može ostvariti prihod do 300.000 kuna uz porezne pogodnosti.

- U suradnji sa svojom knjigovotkinjom ja sam provjeravao sve što radim, prije nego što sam ušao u paušalni obrt sam se dobro savjetovao o zakonima i prpisima i ja se držim zakona, rekao je obrtnik paušalist Danijel Kreko.

Porezna uprava sumnja da se preko paušalnog obrta prikriva nesamostalan rad i da državna blagajna ostaje bez nemalih poreznih prihoda. Na adrese obrtnika šalju opsežne upitnike kako bi otkrili moguće nezakonitosti.

- Želimo reći da obrtnici paušalisti nisu nužno prekršitelji zakona i ovakvo slanje obrazaca svim paušalistima je diskriminacija i administrativno opterećenje u konačnici, smatra predsjednica Sekcije računovođa HOK-a Đurđica Mostarčić.

Obrtnička komora traži povlačenje spornog upitnika, sankcioniranje pojedinaca i nadzor trgovačkih društva kako se ne bi samo obrtnike stavljalo na stup srama. Upozoravaju i na neprecizne i neodređene članke zakona.

- Obrtnička komora je kod donošenja izmjena zakona je već reagirala kako na izmjene općeg poreznog zakona tako i na izmjene članka 27 u porezu na dohodak i jednostavno nitko onda nije slušao. A ovo je sad problem na terenu, rekla je Mostarčić.

Najveća je hajka na informatički sektor gdje je Porezna uprava ustanovila nagli rast broja paušalnih obrtnika.

- Najveći udio broja obveznika poreza na dohodak od samostalne djelatnosti koji porez plaćaju samostalno je u znanstvenoj djelatnosti, informacijama i komunikacijama, administrativnim i ostalim uslužnim djelatnostima. Njima će se dodijeliti prvi pozivi za ispunjavanje upitnika, priopćeno je iz Porezne uprave.

- Po upitniku kojeg sam čitao mislim da je teško odrediti tko želi prevariti sustav, a tko radi legitimno, istaknuo je Kreko.

Ako je tako, postavlja se pitanje učinkovitosti spornih upitnika o kojima će se još raspravljati ovih dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!